“Purdue Pharma bereid tot miljardenschikking in opiatencrisis”

AP
De Amerikaanse farmaceut Purdue Pharma en eigenaarsfamilie Sackler willen naar verluidt gaan schikken in ruim 2000 rechtszaken rond de opiatencrisis in de Verenigde Staten. Daarbij zou de maker van pijnstiller OxyContin 10 miljard tot 12 miljard dollar willen betalen, meldt NBC News op basis van ingewijden.


Er zou deze week al een potentiële schikkingsdeal zijn bereikt op een vertrouwelijke bijeenkomst in Cleveland. Eerder dit jaar schikte Purdue Pharma ook al een zaak voor 270 miljoen dollar. Daarmee vaart de onderneming duidelijk een andere koers dan Johnson & Johnson (J&J) dat het maandag in een belangrijke rechtszaak in Oklahoma tot een vonnis liet komen.

De rechter bepaalde dat J&J een boete moet betalen van 572 miljoen dollar omdat het medisch concern de markt zou hebben overspoeld met krachtige pijnstillers en daarmee een grote rol speelde in de opiatenkwestie. Dat bedrag is overigens fors lager dan de eis van ruim 17 miljard dollar van de openbaar aanklager van Oklahoma. J&J gaat wel in beroep tegen de boete. In de VS spelen duizenden vergelijkbare rechtszaken tegen farmaceuten.

Nabestaanden van slachtoffers kwamen begin deze maand naar een rechtszitting om zich te laten horen.
AP Nabestaanden van slachtoffers kwamen begin deze maand naar een rechtszitting om zich te laten horen.
AP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willy Adriaenssens

    de farma industrie heeft geen enkel scrupule ,opiaten zijn verslavend en hebben al veel Amerikanen verslaaft gemaakt aan drugs en aan dit medicament.