“Mijn blaas werd zonder reden weggenomen door Bo Coolsaet”

Bo Coolsaet.
Photo News Bo Coolsaet.
Het aantal meldingen over ongewenste gedragingen door de Antwerpse uroloog Bo Coolsaet is opgelopen tot dertien, zo heeft De Morgen vernomen. De meeste getuigenissen gaan over seksuele handelingen tijdens consultaties, één Vlaamse vrouw claimt dat de arts in 1981 volkomen nodeloos haar urineblaas wegnam. Zij zou niet de enige zijn bij wie dat gebeurde.

“Als tiener had ik anorexia”, zegt ze. “Ik woog op een gegeven moment 32 kilo. Volgens een uroloog van de KU Leuven die me later behandelde, had ik nooit nood gehad gehad aan een uroloog, maar aan een psychiater. Mijn blaas, begreep ik later, was zonder reden weggenomen door Bo Coolsaet, omdat die in die tijd met een experiment op mensen bezig was.”

Hoe luguber deze nieuwe getuigenis ook mag klinken, ze werd in 1984 uitgebreid gedocumenteerd tijdens een onderzoek door het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Utrecht, na een klacht van toenmalig uroloog-in-opleiding en
whistleblower Bert De Ruiter.

De Nederlandse pers maakte in 1985 melding van “een aantal uiterst ernstige gevallen” die het Academisch Ziekenhuis in Utrecht (AZU) ertoe hadden gebracht Coolsaet te ontslaan als hoofd van de afdeling urologie.

Bert De Ruiter: “Bo Coolsaet was bezig met het ontwikkelen van een operatietechniek waarbij de blaas moest worden verwijderd. Hij heeft deze experimentele behandelingen tijdens de zes maanden waarin ik met hem werkte uitgevoerd bij zes à zeven patiënten, allemaal jonge vrouwen. Mijn bezwaar was dat hij deze ingrepen uitvoerde zonder protocol. Zonder deze mensen in te lichten over wat hen zou overkomen, en ook zonder dat je ze kon voorlichten over mogelijke neveneffecten.”

Volgens De Ruiter stierven op z’n minst twee van de “zes à zeven patiënten” bij hij de ingrepen zag uitgevoerd worden en kregen andere ernstige complicaties. Het AZU sprak destijds over “meer dan veertig klachten”.

LEES OOK. “Hij experimenteerde op patiënten”: nieuwe meldingen in zaak-Bo Coolsaet
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  @ Guido Vermeyen Juist Guido , inderdaad haha

 • guido vermeyen

  Beste Yves, moet het niet "spastisch" colon zijn ipv. plastisch ?

 • Yves Steenssens

  31 jaar geleden werd prostaat bij mij vastgesteld door uroloog te Sint-Niklaas - omdat ik al eerder verkeerde diagnoses had ondervonden trok ik naar plaatselijke specialist interne ziekten te Beveren-Waas voor second opinie - zijn toenmalige jonge assistent moest een testje bij mij uitvoeren en daarna mocht ik terug naar wachtzaal - hij haalde enkele pillen uit zijn schuif en als het niet betert kom je terug : mijn Plastisch Colon was genezen .

 • Ronny Martin

  "dan had iemand hem wel aangeklaagd in die tijd" 40 klachten bij ziekenhuis maar zoals bij de kerk werd dat allemaal in huis opgekuist en kon hij elders gewoon verder gaan.

 • Johan Vercarre

  Waar rook is, is vuur eh !