“Middel tegen Alzheimer binnen half jaar op de markt”

AP
Het biotechnologisch bedrijf Biogen wil bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA goedkeuring vragen voor een middel tegen de ziekte van Alzheimer. Vanuit de medische wereld en door beleggers wordt verheugd op de stap gereageerd, omdat veel farmaceuten de zoektocht naar een een goed medicijn voor het afremmen van Alzheimer eigenlijk al hadden opgegeven.

Het Amerikaanse Biogen zelf gooide eerder dit jaar nog de handdoek in de ring door zijn onderzoeken naar het middel aducanumab stop te zetten. Maar later kwamen er toch nog extra gegevens binnen. Een nieuw analyse wees uit dat het medicijn toch aan bleek te slaan. Vandaar dat het Amerikaanse bedrijf naar de autoriteiten is gestapt om het middel op de markt te kunnen brengen.

"Als dit lukt, ligt het medicijn binnen een half jaar op de Amerikaanse markt. Dat is mega en niet eerder vertoond" zo reageerde de Nederlandse neuroloog Niels Prins van het Amsterdam UMC-ziekenhuis opgetogen in het AD.

Op de beurs in New York maakte Biogen een koerssprong van bijna 30 procent. Omdat er wereldwijd zoveel mensen zijn die aan Alzheimer lijden heeft een goedwerkend middel de potentie om een van 's wereld best verkopende medicijnen te worden.

Het hoofdkantoor van Biogen in het Amerikaanse Cambrdige, Massachusetts.
AP Het hoofdkantoor van Biogen in het Amerikaanse Cambrdige, Massachusetts.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Monique Quirynen

  Het is dan te hopen dat het voor iedereen betaalbaar is

 • Gino Denil

  Recente Japanse studie toont dat transvetten in voeding het risico op Alzheimer met 75% vergroot. Sterk het ontwikkelen van diabetes en vasculaire aandoeningen bevordert. In 2015 verboden in de VS. Maar onder druk van de voedingsindustrie steeds meer uitzonderingen toegestaan. Meeste landen niet verboden. Komen voor in zoet gebak, koekjes, diepvries pizza, brood - ook bij je bakker vaak -, koffiekoeken, industrieel bereid voedsel, zelfs margarine en koffieroom. Pak de oorzaak aan.

 • Berthie Gijsen

  Ik geloof die pharma bedrijven niet.Ze zeggen van alles om hun aandelen te laten stijgen.Veel bedrog in die sector.

 • Verhelst Karin

  Zo erg dementie, zeker als het start bij 55 jarige, dit zowel voor patiënt, kinderen en partner. Deze mensen staan voor 100% in de kou en kunnen maandelijks 2000€ ophoesten voor zorgcentrum en nog meer voor medicijnen, kleding, verzorging etc... Beter iemand vermoorden en gratis in psychiatrie te zitten i.p.v. tussen 85 jarigen en er dik moeten voor betalen. Ben zo ontgoocheld in dit land waar we ieder al 40 jaar van ons leven full time gewerkt hebben en dat weldra voor een pensioen van 1260€

 • Gino Vandenheede

  Onze Magie heeft juist gezegd dat ze stoppen met de medicijnen terug te betalen omdat ze niet werkten. En nu?