“Meer depressie, kanker en hart- en vaatziekten bij invoering permanente zomertijd”

Shutterstock
De invoering van permanente zomertijd zorgt voor meer gevallen van depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Dat blijkt alvast uit een onderzoek van Nederlandse wetenschappers.

Regeringen staan overal in Europa voor de keuze: moet het hele jaar door de zomertijd gelden of toch de wintertijd? Of laten we alles zoals het is en blijven we elk halfjaar de klok verzetten? Vorige maand organiseerde het Nederlandse kabinet een sessie met bioritme-deskundigen. Van die sessie is deze week een verslag openbaar gemaakt. De experts adviseren met klem: kies níet voor permanente zomertijd.

“Mensen ontwikkelen een sociale jetlag, omdat ze doordeweeks vroeg moeten opstaan’’, stelt Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen. “Deze sociale jetlag wordt in de wintermaanden versterkt door het ontbreken van licht in de ochtend. Dit effect kan sterker worden als er zou worden gekozen voor permanente zomertijd.’’

Kanker en suikerziekte

Gordijn wijst op studies die laten zien dat er meer winterdepressie voorkomt en meer kanker al naar gelang men verder naar het westen in een tijdzone woont. “Mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van een permanente zomertijd, dus ook in de winter, waardoor het in de ochtend nog langer donker zal zijn.’’

Ook vertegenwoordigers van de Nederlandse Gezondheidsraad zeggen dat daglicht in de ochtend erg belangrijk is voor de gezondheid. Van mensen die in de nacht werken is bekend dat zij meer risico lopen op hart- en vaatziekten, slaapstoornissen en suikerziekte. Daarom heeft permanente wintertijd de voorkeur boven zomertijd.

De Europese Commissie wil dat in Europa wordt gestopt met het halfjaarlijkse verzetten van de klok, maar veel lidstaten vinden het lastig om een keuze te maken.

Bekijk ook:

Zomertijd? Dan meer hartinfarcten
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Oplossing: laat de kinderen 's winters LANGER SLAPEN en start de scholen in januari, februari en maart 's morgens 2 uur later. Laat alle mensen in de winter LANGER SLAPEN en LATER beginnen met werken. Meer SLAPEN 's winters.

 • Eida Lam

  Wie gelooft dat nu?

 • Anne Onsia

  Doe maar wat dichtst bij de natuur ligt. Bovendien hebben heel wat sectoren bij permanente zomertijd een groot probleem in de winter: de bouw kan bvb maar tussen 8 en 9u beginnen omdat het daarvoor nog stikdonker is, terwijl die normaal net zo vroeg mogelijk starten.

 • Rosa Cockx

  Geloof er niks van met een studie kan men alle richtingen uit. Toch kies ik voor winteruur .

 • Joris Claes

  Da geloofde zelf toch ni? Waarom hade onze voorouders dan alles ni wa ge opnoemen? En ik volg Youssef, ik ook man. En mss een referendum over de eu.