“Mededingingsautoriteit ook binnengevallen bij UZ Gent in onderzoek naar farmasector”

Wannes Nimmegeers
In het UZ Gent heeft dinsdag een huiszoeking plaatsgevonden om op te helderen welke afspraken farmabedrijven maken over bepaalde dure medicijnen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

De Belgische mededingingsautoriteit is deze week niet alleen binnen­gevallen bij het farmabedrijf Roche. Ook het UZ Gent kreeg dinsdag speurders over de vloer. De huiszoekingen moeten ophelderen hoe farmabedrijven voorkomen dat concurrenten hun even werkzame geneesmiddelen aan ziekenhuizen verkopen en welke rol de ziekenhuizen daarbij spelen.

Roche en het UZ Gent zijn, volgens de auditeur-generaal, slechts “voorbeelden” van een ­algemeen systeem dat tegenhoudt dat de 'witte' producten van biologische geneesmiddelen voet aan de grond krijgen in ons land. Het gaat om complexe geneesmiddelen waaronder kankermedicijnen en reumamiddelen.

Het UZ Gent is niet het enige ziekenhuis dat een boekje moet opendoen, zo bleek woensdag al. Een reeks ziekenhuizen heeft van de mededingingsautoriteit een brief gekregen met de dwingende vraag om informatie te bezorgen over leveranciers, contracten en communicatie met farmabedrijven tussen 2017 en 2019.

Ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro roept de ziekenhuizen op om op een “open en constructieve” manier mee te werken aan het onderzoek. Het UZ Gent
volgt die raad naar eigen zeggen op. Meer wilde de woordvoerster van het UZ Gent aan de krant niet kwijt over de huiszoeking en het onderzoek.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc de Wolf

    En die zelfde universiteiten krijgen geld van de bevolking via o.a. groots opgezette liefdadigheidsacties op radio en tv om medicamenten te ontwikkelen waarvoor diezelfde bevolking heel diep in de buidel moet tasten om ze te betalen wanneer ze die nodig heeft;

  • Tamzin Andersen

    Hopelijk wordt dit tot op het bot onderzocht. Het kan enkel goed zijn voor de portemonnee van de gewone mens en de farma industrie zal van een paar miljard minder echt niet failliet gaan. Heel dit systeem is achterhaald en wordt misbruikt, er moet dringend iets nieuws voor in de plaats komen.