"Maatregelen nog een tijd aanhouden", verwacht viroloog Van Gucht

Professor Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en interfederaal woordvoerder van het crisiscentrum.
BELGA Professor Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en interfederaal woordvoerder van het crisiscentrum.
De huidige maatregelen werken tegen het indijken van het coronavirus en we zullen die zeker nog een tijd moeten aanhouden. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag verklaard in ‘De Ochtend’ op Radio 1. In een vorm van afstandsbeperking bij bijvoorbeeld een fietstocht, ziet hij geen heil.

De Nationale Veiligheidsraad buigt zich deze namiddag vanaf 14 uur opnieuw over de maatregelen tegen het coronavirus. Die lopen momenteel tot en met 5 april. Voor interfederaal woordvoerder Van Gucht spreekt het voor zich dat de huidige maatregelen nog een tijdje moeten worden aangehouden. “We zien indicaties dat die effect hebben. We zien de groeikracht van de epidemie afnemen. De piek is nog niet bereikt, maar de mate waarin de verspreiding stijgt, neemt af”, legt Van Gucht uit. “Als we niets hadden gedaan, zou het cijfer veel hoger liggen.” Het is volgens de viroloog wachten op de langverwachte piek. Pas dan kunnen we inschatten wat er nog zal volgen.

Een belangrijke vraag is of de lessen na de paasvakantie zullen hervatten. Van Gucht wil daarover liever niet communiceren. Het is effectief een van de maatregelen die op termijn kunnen worden versoepeld, luidt het, maar over die termijn doet de viroloog geen uitspraken.

Het coronavirus is een wild dier dat je wil opsluiten in zijn kot

Steven Van Gucht, viroloog crisiscentrum

Hij waarschuwt ook dat het coronavirus een “wild dier” is dat je “wil opsluiten in zijn kot” en waar je niet mee kan onderhandelen. Daarom moet een versoepeling van maatregelen op het juiste moment komen, op basis van cijfers. Maar voorlopig lijkt dat dus niet aan de orde. Van Gucht is geen voorstander van het beperken van de afstand of duur die bijvoorbeeld joggers of fietsers mogen afleggen van hun woonst. “Ik zie daar weinig nut en logica in. Je moet in de eerste plaats de afstandsregels (van social distancing, 1,5 meter, red.) respecteren.”

Ook voor Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) staat het vast dat de maatregelen moeten worden aangehouden. “Het aantal mensen in de ziekenhuizen neemt toe en we zitten nog lang niet aan de piek. We moeten er alles aan doen opdat de ziekenhuizen niet verzadigd raken”, aldus Di Rupo op de RTBF. Hoe lang de maatregelen moeten duren, zal volgens de Waalse regeringsleider afhangen van de experts.

Lees ook:

Vergeet 5 april: maatregelen verlengd tot na paasvakantie (maar niet veel strenger) (+)

Als scholen in mei niet mogen openen, heeft het geen zin meer: “We gaan jongeren toch niet platwalsen met leerstof?” (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.