"Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12"

Beeld ter illustratie. De B12-vitamine zit alleen in dierlijke producten zoals vlees en melk.
Thinkstock Beeld ter illustratie. De B12-vitamine zit alleen in dierlijke producten zoals vlees en melk.
Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans om te sterven.

B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, zenuwcellen en DNA. Daarom kan een tekort ervan leiden tot onder meer bloedarmoede. Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten zoals vlees en melk. 

Klachten

Tot nu waren er geen nadelige effecten bekend van een te hoge dosis B12. Wel is al langer bekend dat een gebrek aan vitamine B12 allerlei klachten kan geven. Het gaat bijvoorbeeld om neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook tandvleesproblemen en dus bloedarmoede.

Supplementen

"Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter'. De gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet', is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar", stellen de onderzoekers. De onderzoekers waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. 

Bij het onderzoek waren meer dan 5.500 mensen betrokken. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift Jama Network Open.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Schoen

  B12 voegen ze toe aan hun kweekdieren. Deze dieren kunnen het niet uit de natuur halen. Bovendien B12 zit wel degelijk in sommige planten. Bvb duckweed of eendekroos is zelfs heel rijk aan B12. Economisch niet interessant klinkt het. Dus wordt er niet naar gezocht. Bij duckweed hebben ze het nu onlangs bij toeval ontdekt. Je hebt ook nog iets als opneembaar! 1000µG tabletten neem je best zo nu en dan eens. In dit geval is 300µG dan eiglk te weinig. Zo simpel is het!

 • lucien lemahieu

  en wie heeft het onderzoek gefinancierd,

 • Edwige Spiegel

  Al een geluk dat we toch elke dag van “iets” gaan doodgaan, stel je voor dat we allemaal zouden blijven leven.

 • William Van den Berghe

  Sterven doe je sowieso, het is de kunst om van de goede dingen in het leven te genieten.

 • Feline Noé

  Hoeveel mensen zijn er gestorven door die extra B12 vitamine? Net gekeken naar mijn CoZo. Bij mij zijn die altijd het dubbele van "normale waarden" geweest. (+1250 ng/l)