“Amper wetenschappelijk bewijs voor nut cannabismedicijnen”

Cannabisolie. Foto ter illustratie.
getty Cannabisolie. Foto ter illustratie.
Er is volgens experts geen aandoening waarvoor cannabis- producten systematisch aanbevolen kunnen worden. Dat blijkt uit een nieuw overzichtsartikel van het Belgisch Centrum voor Farmacologische Informatie (BCFI), schrijft De Standaard vandaag. “De onderbouwing is ook te zwak voor terugbetaling”, klinkt het.

Het BCFI neemt onafhankelijk de wetenschappelijke onderbouwing van behandelingen onder de loep. “De beschikbare studies zijn heel zwak. Te zwak om te mogen beweren dat geneesmiddelen afgeleid van cannabis echt werkzaam zijn of beter dan de onderbouwde behandelingen”, zegt Thierry Christiaens, die als professor klinische farmacologie (UGent) verbonden is aan het BCFI. 

“De wetenschappelijke bewijzen zijn volgens ons ook te zwak om voor de terugbetaling van de producten te pleiten. Er zijn wel succesverhalen van patiënten. Maar alleen daarop mogen we ons niet baseren.”

Volgens het BCFI zijn er voor geen enkele aandoening overtuigende argumenten voor het “systematisch” aanbevelen van cannabis of cannabinoïden (producten met stoffen uit cannabis). Er zijn slechts “beperkte” argumenten voor “enig” effect om de symptomen te verlichten bij bepaalde patiëntengroepen, waaronder patiënten met multiple sclerose om spasmen te verlichten.

Een bijkomend probleem is dat er weinig geweten is over de effecten op lange termijn. 
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Antoon Soetens

  Een wetenschappelijk bewijs in de biologie bestaat niet omdat niet alle elementen betrokken bij de reactie voldoende gekend zijn, een proefondervindelijk bewijs bestaat wel, u gebruikt het en u voelt de genezing, zoals bij canabis en vele andere planten. Pillen zijn chemische stoffen = dode cellen die kunnen niet een disorder van levende cellen herstellen, maar de wetenschappers zeggen , ja het kan ?...

 • Roberto Bermejo Y Martín

  Van professor van farmacologie. Typisch... .

 • Loesje Vranken

  De zogenaamde onderzoekers, moesten zelf ondraaglijke pijnen hebben en canabisolie gebruiken, dan zouden ze hierover kunnen oordelen. Het is tegen de pillenwereld en daarom geven ze geen fiat . Natuurlijk middel zonder nevenwerkingen, dit gaat toch boven alles voor het menselijk lichaam.

 • Conny Lemmens

  Mooie reacties en heel juist, hier in België kennen ze maar 1 ding en dat is hun zakken vullen, de gezondheid van hun volk kan hun gestolen worden. Dat chemische vergif mag wel,dat maakt ons lichaam kapot, maar ja dat brengt heel veel geld op he en cannabis niet. Ze zullen het blijven afbreken omdat het op veel klachten kan ingezet worden en dan kunnen ze aan het chemische vergif niets meer verdienen.Bende klein kinderen ruzie maken en nog steeds geen regering,maar hun loon ligt er wel.

 • romy verhove

  Daar zijn ze weer wetenschappers nutteloze mensen zijn het ,cannabis werkt uitstekend, de big pharma industrie houd dit tegen waarom denk je ???