Medeoprichter Microsoft showt voor het eerst grootste vliegtuig ter wereld

AP
Voor het eerst haalde Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, het grootste vliegtuig ter wereld gisteren uit zijn hangar in de Californische Mojavewoestijn. De indrukwekkende 'Stratolaunch' is niet bedoeld om passagiers te vervoeren, maar om raketten vanuit de lucht naar de ruimte te lanceren. De eerste proefvlucht is voorzien voor 2019.

Het project van de Stratolaunch ving aan in 2011. Eindelijk mocht het toestel eens de hangar uit voor brandstoftesten. Het gevaarte is maar liefst 117 meter breed en 15 meter hoog. Het weegt 'droog' 226 ton (en mét brandstof en raket tot 580 ton), heeft 28 wielen en telt zes Boeing 747-straalmotoren. Het moet kunnen vliegen tot 3.700 km ver op een hoogte van 35.000 voet (10,7 km), ongeveer even hoog als commerciële vluchten.

Het lanceren van raketten vanuit de lucht moet stevig op brandstof en op mee te zeulen gewicht besparen.

Paul Allen.
AFP Paul Allen.
Photo News

De spanwijdte van de vleugels - 117 meter of iets langer dan een voetbalveld - maakt de Stratolaunch tot 's werelds grootste vliegtuig ooit gebouwd. Het vorige record van 97,5 meter stond nog altijd op naam van de beroemde Amerikaanse excentriekeling Howard Hughes. Zijn 'Spruce Goose' (H-4 Hercules), een gigantisch houten vliegboot, ging op 2 november 1947 voor het eerst en het laatst de lucht in. Ter vergelijking: de Airbus A380-800 is van vleugel tot vleugel 79,8 meter en de Boeing 747-8 heeft een vleugelspanwijdte van 68,5 meter. Het cargotoestel Antonov An-225 is met 88,4 meter nog 'breder', zoals de tabellen hieronder duidelijk maken.

Paul Allen was als kind al zot van raketten. In 1975 richtte hij samen met Bill Gates Microsoft op. Zeven jaar later verliet hij de techgigant door gezondheidsperikelen, maar hij behield zijn aandelen. Bloomberg schat zijn vermogen op 21,4 miljard dollar, wat hem tot de 35ste rijkste man ter wereld maakt.

Photo News
Photo News
Photo News
Photo News
Photo News6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Philippe Deckers

  Hij heeft ook een prachtig yacht Tatoosh genaamd...

 • Bruno Tombeur

  Chapeau, gaat niet eenvoudig zijn.

 • M Haaren

  Dat waarschijnlijk nergens kan landen...?

 • S Dejonckheere

  Knap gedaan!!

 • Arie Verwimp

  Doet me wat denken aan het vkiegtuig van howard hughes uit de jaren 30 van de vorige eeuw