Massa menselijke fossielen ontdekt in Zuid-Afrikaanse grot

Archiefbeeld van menselijke resten die Lee Berger van de universiteit van Witwatersrand eerder opgroef in Zuid-Afrika.
EPA Archiefbeeld van menselijke resten die Lee Berger van de universiteit van Witwatersrand eerder opgroef in Zuid-Afrika.
De mogelijk 'rijkste' site voor menselijke fossielen, zo wordt de Zuid-Afrikaanse grot nabij Johannesburg genoemd die archeologen de voorbije weken hebben uitgeplozen. De zogenaamde 'Rising Star Expedition' heeft er al ruim 1.200 fossielen verzameld.

De gevonden menselijke resten zouden afkomstig zijn van 'een zeer vroege vorm van menselijk leven' op deze aarde, zo weet de BBC. De archeologen in kwestie zelf willen echter niet speculeren en schatten pas binnen enkele maanden antwoord te kunnen geven op de vraag over welke mensensoort het gaat.

The Rising Star Expedition werd vorige maand samengesteld en staat onder leiding van Lee Berger van de universiteit van Witwatersrand. De beenderen lagen verstopt op 30 meter diepte, achter enkele hindernissen, waaronder een smalle spleet van slechts 18 centimeter breed. Daarom werd er voor het team specifiek gezocht naar smalle, kleine onderzoekers speleologie-ervaring, om zo tot bij de verste kamer van de grote te geraken. Zijn brachten meer dan 1.200 fossielen naar de oppervlakte, waar ze zullen onderzocht worden. Ook wordt er een volledige 3D-scan van de vindplaats gemaakt.

Voor de geïnteresseerden: National Geographic volgde de opgravingen op de voet, met een blog, foto's en filmpjes.