Man vs vrouw: zo anders werken onze hersenen

THINKSTOCK
Een hersenstudie bij net geen 1.000 kinderen en twintigers (8 tot 22 jaar) brengt ons weer een stapje dichter bij het begrijpen waarom de verschillen tussen man en vrouw soms zo groot zijn. Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania stellen dat de verbindingen in het mannenbrein totaal anders geprogrammeerd zijn dan bij de vrouw, wat zou helpen verklaren waarom ze al dan niet beter zijn in het uitvoeren van bepaalde taken.

De signalen in de mannelijke hersenen lopen vooral van voor naar achter, waardoor er weinig brugjes tussen de verschillende hersenhelften gevormd worden. Bij vrouwen lopen de verbindingen daarentegen kriskras van links naar rechts.

Die verschillen kunnen volgens de wetenschappers verklaren waarom mannen over het algemeen beter zijn in de uitvoering van één taak, terwijl vrouwen gemakkelijker wisselen tussen verschillende taken. Een reeks cognitieve testen bevestigden eveneens een aantal clichés die we doorgaans associëren met de sterke kanten van man en vrouw.

Terwijl de vrouwen beter scoren op vlak van geheugen, woord- en gezichtsherkenning, blijken mannen over een sterker ruimtelijk inzicht en een betere sensomotorische snelheid te beschikken. Toch waarschuwen experten dat we niet zo snel conclusies mogen trekken uit hersenscans, aangezien ook opvoeding, cultuur, mentale gezondheid, intelligentie en nog heel wat andere factoren bepalend zijn in de ontwikkeling.

Voor een abstract van het onderzoek kan je hier terecht.

Hersenen van mannen (blauw) en vrouwen (oranje) vormen compleet verschillende connecties.
National Academy of Sciences Hersenen van mannen (blauw) en vrouwen (oranje) vormen compleet verschillende connecties.