Man bestuurt robotarm met brein en drinkt een biertje

Erik Sorto uit Californië heeft voor het eerst in tien jaar van een biertje kunnen genieten zonder hulp van anderen. Sorto is verlamd vanaf zijn nek, maar kan dankzij een chip in zijn hersenen nu een externe robotarm aansturen.

Het tijdschrift Science publiceerde gisteren de resultaten van jarenlang onderzoek. In het stuk staat beschreven hoe de complexe signalen in de hersenen van Sorto worden omgezet in signalen die de robotarm besturen. Volgens experts is dit een belangrijke stap in de richting van breingestuurde robots.

Sorto werd op 21-jarige leeftijd neergeschoten waardoor hij verlamd raakte vanaf zijn nek. Twee chips die in zijn hersenen werden geïmplanteerd houden de activiteiten van ongeveer 100 neuronen bij. Door een intensieve training kan Erik nu met zijn gedachten een robotarm aansturen en zo een glas of beker naar zijn mond brengen om er uit te drinken.

Onafhankelijk
Sorto is vooral blij dat hij weer een beetje onafhankelijk is, zo vertelt hij tegen de BBC. "Ik maak wel eens grapjes tegen mijn vrienden dat ik mijn eigen bier wil kunnen drinken, op mijn eigen tempo, zonder dat ik iemand om hulp hoef te vragen".Maar na het succes van het drinken van een drankje heeft Erik nog meer wensen voor de toekomst. "Ik zou het fijn vinden om mezelf weer te kunnen verzorgen, mezelf te kunnen scheren en mijn eigen tanden te kunnen poetsen. Dat zou fantastisch zijn".

Successen
De laatste jaren boeken Amerikaanse artsen steeds meer successen met chips in hersenen. Zo kan Cathy Hutchinson door gebruik van een robotarm zichzelf weer een drankje inschenken, nadat dat ze na een beroerte 15 jaar geleden geheel verlamd raakte. Ook de Amerikaanse Jan Scheuermann kan dankzij een robotarm allerlei dingen pakken en verplaatsen alsof ze een normale arm heeft.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels