Make Belgium Great Again

Gesponsorde inhoud

Make Belgium Great Again maakt de lift leuk, Stijn maakt hem veilig

Stijn (links), lifttechnieker bij Technilift
ENGIE Stijn (links), lifttechnieker bij Technilift

Dankzij Make Belgium Great Again zal een lift nemen nooit nog saai zijn. Dankzij Stijn Horicx is het daarnaast ook volstrekt veilig. Als lifttechnieker van Technilift, een filiaal van ENGIE Cofely, zorgt hij ervoor dat je zorgeloos op je bestemming geraakt Hoe hoog die ook mag zijn.

“Techniek was een late roeping voor mij”, zegt Stijn Horicx (31) als we hem na een lange werkdag aan de tand voelen. “Pas eind mijn middelbare school kwamen de jaren van verstand en begon technologie me ontzettend te boeien.”

Die passie bracht hem bij ENGIE Cofely, waar hij nu al tien jaar werkt. Dit kleine broertje van de gekende energiefirma staat in voor het onderhoud van een breed scala aan technische installaties. Stijn is één van hun ervaren lifttechnici. “Elke dag zijn we op de baan voor controles en reparaties. We doen er zo’n drie à vier per dag. We voorkomen natuurlijk liever dan we genezen, maar soms moeten we ook mensen uit de nood gaan helpen.”

Valbeveiliging

Met een lift kan dan ook wel wat misgaan. Wat Stijn in eerste instantie checkt, zijn de remmen. “Een probleem hiermee kan ontzettend gevaarlijk zijn. We kijken deze dus extra goed na.” Daarnaast controleert hij ook of de valbeveiliging goed werkt. Dit mechanisme treedt in werking wanneer de lift plots sneller gaat dan normaal. Dit kan doordat de rem niet meer werkt, de kabels doorslippen of in het ergste geval, de kabel breekt. Op dat moment klapt een parachute open die de val breekt en de gevolgen beperkt.

“De normen voor de keuring van liften wordt steeds strenger”, vult Stijn aan. “Zo moeten we ook nakijken of de leuningen grondig zijn vastgeschroefd en of de bewegingssensor aan de deur werkt. Als die het begeeft, kunnen mensen vast komen te zitten tussen de liftdeuren. We controleren al die zaken heel nauwkeurig. Je wilt tenslotte dat mensen met een gerust hart de lift kunnen nemen.”

Check steeds de biep-toon

Wie zich toch niet op zijn gemak voelt in de lift, kan zelf een aantal zaken controleren bij het instappen. Werkt de bewegingssensor? Sluit de deur fatsoenlijk? En hoor je een biep-toon als je de noodtelefoon van de haak haalt? Als dat het geval is, weet je alvast zeker dat je iemand kan bereiken als het toestel vast komt te zitten.

Als dat gebeurt, komt Stijn je meteen bevrijden. “Bij ENGIE Cofely spelen we altijd erg kort op de bal. Als er problemen zijn, gaan we er zo snel mogelijk op af om het euvel op te lossen. We gaan niet weg voordat alles weer volledig veilig is. Al moeten we daar de volledige lift voor uitbreken! (lacht)

Zelf zin gekregen in een job als lifttechnieker bij Technilift? Klik hier voor meer info.  Ook ENGIE Cofely is nog op zoek naar een 200tal gemotiveerde mensen met verschillende profielen.  Bekijk de jobs bij ENGIE Cofely hier.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.