Magnetische polen kunnen sneller switchen dan gedacht: "Dit kan miljarden dollars kosten"

iStock
Volgens wetenschappers van de ANU Research School of Earth Sciences veranderden de magnetische polen in het verleden al meermaals van positie. Zo'n omkering vindt gemiddeld elke 200.000 à 300.000 jaar plaats. Uit een nieuwe studie - gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA' (PNAS) - blijkt dat zo'n een switch van het aardmagnetisch veld veel minder tijd nodig heeft dan gedacht. Dat is niet zonder gevaar voor onze planeet.

Bij een omkering van het magnetische veld, wordt het magnetische noorden het zuiden en omgekeerd. Hoewel eerder werd gedacht dat een omkering met intervallen van enkele honderdduizenden jaren gebeurde, suggereren wetenschappers nu dat het slechts een kwestie van enkele eeuwen is. Volgens experts zitten we mogelijk op dit moment in zo'n switch, zo staat te lezen in een eerder gepubliceerd wetenschappelijk rapport op de website Undark.

Impact

"Het magnetisch veld van de aarde, dat minstens 3,45 miljard jaar bestaat, biedt een schild tegen de directe impact van zonnestraling", aldus professor Roberts van de ANU Research School of Earth Sciences. Volgens hem kan een switch grote gevolgen hebben overal ter wereld. Het magnetische veld zou immers zo'n negentig procent verzwakken, waardoor elektronische netwerken verstoord kunnen raken. Ook telecommunicatie, internet, luchttranssport of eender ander welk systeem dat op elektriciteit steunt, kan door de switch onderbroken worden. 

De gevolgen van zo'n verzwakking houden een ernstig risico in voor onze planeet volgens wetenschappers. "Op die manier kunnen immers meer onzichtbare krachten die levende wezens schade kunnen toebrengen of doden onze aarde bereiken", waarschuwt het rapport. "Bovendien is zelfs het doorspoelen van de wc niet meer vanzelfsprekend", aldus Daniel Baker, directeur van het Laboratory for Atmospheric and Space Physics aan de University of Colorado. Hij vreest ook dat “delen van de planeet onbewoonbaar worden tijdens de omwisseling”.

Naar verluidt zou dit enkele "miljarden dollars aan schade veroorzaken". 

iStock

Volgens het onderzoeksteam van ANU Research School of Earth Sciences is de impact van zo'n omkering mogelijk zelfs groter dan de zonnestorm die de aarde in 1859 raakte. Een vuurbol spuwde toen een grote plasmawolk uit die in amper 17 uur tijd onze planeet bereikte, waardoor het telegraafnetwerk uitviel. Een omkering van de magnetische polen kan vernietigend zijn voor het hele elektriciteitsnetwerk en alles wat erop aangesloten is.

De laatste magnetische ompoling dateert van 780.000 jaar geleden. We zijn dus al even "overtijd", klinkt het. Professor Roberts hoopt dat zo'n switch "nog niet in de nabije toekomst zal plaatsvinden". "We moeten nu nieuwe technologieën ontwikkelen om grote schade te voorkomen", concludeert hij.
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • coppens jean-pierre

  IS het switchen van de magnetische velden mogelijk de oorzaak van de opwarming van de aarde,? Zo ja, dan is dit een cyclische verschijnsel, zoals de mini ijdtijd ten tijde van Breughel. Men moet ermee leven en moet mens en dier zich aanpassen.

 • Jean-Claude Van Meirhaeghe

  Die wetenschappers denken dat ze alles beter weten net als die leraren en leraressen die denken dat een ongediplomeerde een dommerik is, ik weet het al van de jaren ‘60 dat dit ging gebeuren maar geen enkele zot die mij toen geloofde en nu nog niet

 • Louis Smeekens

  Zolang het maar geen miljarden euro's kost...

 • johan moens

  dat gebeurt nu al dat het licht uitvalt dus geen zorgen maken er verandert niets

 • Willy Govaert

  Begin maar al te panikeren !!!