Maart 2019 was op een na warmste maart ooit

De hoogste afwijkingen werden gemeten in onder andere Australië.
Shutterstock De hoogste afwijkingen werden gemeten in onder andere Australië.
Maart 2019 was de op een na warmste maart sinds het begin van de metingen. Alleen maart 2016 was warmer. Het eerste kwartaal van dit jaar was het op twee na warmste kwartaal ooit gemeten. Dat meldt de Amerikaanse weers- en oceanografische dienst NOAA.

Globaal gezien was het vorige maand gemiddeld 1,06 graden Celsius warmer dan het gemiddelde voor de hele twintigste eeuw. Dat is opvallend: amper acht maanden halen een gemiddelde temperatuur van 1 graad of meer boven het gemiddelde van de vorige eeuw.

Kwartaal

De gemiddelde temperatuur voor de eerste drie maanden van dit jaar was 0,9 graden boven het gemiddelde van 12,28 graden Celsius. Daarmee is het eerste kwartaal van dit jaar het op twee na warmste ooit.

De hoogste afwijkingen werden gemeten in Australië, het Zuidwest- en Centraal-Azië, Alaska en het noordwesten van Canada.

Poolijs

De NOAA meldt verder dat de oppervlakte van het poolijs kleiner dan gemiddeld blijft: in maart was die oppervlakte op de Noordpool 5,7 procent kleiner dan het gemiddelde tussen 1981 en 2010.

Op de Zuidpool is het verschil nog groter met 21,6 procent.

In maart kampten grote delen van de wereld met opvallende hitte, waaronder Australië, het noorden van Alaska, het zuiden van Brazilië, de Barentszee en grote delen van de zuidelijke oceanen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marco Maerten

    Ferdinand,enkele koudere t° wegen niet op tegen de talloze warmterecords.

  • Ferdinand Engelbeen

    Grappig: de "opvallende hitte" in het noorden van Alaska was deze winter -38 graden i.p.v. de "normale" -40 graden...