Maandenlang op gewacht, maar België detecteert mee eerste beving op Mars

Het Mars-oppervlak.
AFP Het Mars-oppervlak.
Wetenschappers hebben op 6 april voor het eerst een beving op Mars gedetecteerd, zo deelde het Franse ruimtevaartbureau CNES mee. De waarneming gebeurde met de seismometer SEIS, dankzij een team waarin ook Véronique Dehant van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht (KSB) participeert.

“Een zwak seismisch signaal maar toch te onderscheiden”, aldus het CNES over de detectie met de SEIS die op de Amerikaanse Marslander InSight staat. Die doet vooral onderzoek naar het binnenste van de Rode Planeet en wilde onder andere met de SEIS op zoek naar Marsbevingen.

“Het is formidabel een signaal te hebben dat er nog seismische activiteit op Mars is”, zei onderzoeker Philippe Lognonné van het Institut de Physique du Globe in Parijs. “Wij hebben maandenlang op onze eerste Marsbeving gewacht”.

De SEIS (“Seismic Experiment for Interior Structure”), waarvan de technische en wetenschappelijke verantwoordelijkheid bij Frankrijk berust, belandde op 19 december 2018 op de Marsbodem. Dankzij een robotarm van de stationaire InSight die op 26 november op onze buurplaneet is geland.

Nieuwe discipline

De meting gebeurde op de 128ste Marsdag. Volgens missieverantwoordelijke Bruce Banerdt bij het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA markeert de beving de “officiële geboorte van een nieuwe discipline: Marsseismologie”. De eerste beving was echter te zwak om bruikbare gegevens op te leveren over het binnenste van de planeet, zeggen CNES en NASA.

Bovendien moet er nog bevestiging komen dat de geregistreerde Marsbeving wel degelijk uit het binnenste van de planeet komt. Andere mogelijkheden zijn dat het een effect van de wind is of storende ruis.

Toch corresponderen meerdere karakteristieken van de meting - in het bijzonder de omvang en de duur - met het profiel van de bevingen die op de Maan zijn gedetecteerd, zeggen CNES en NASA. Via door astronauten van de NASA geplaatste seismometers zijn tussen 1969 en 1977 duizenden Maanbevingen geregistreerd, waaruit bleek dat onze natuurlijke satelliet geologisch nog altijd actief is.

Audio-opname

Er zijn de laatste maanden nog drie andere signalen gedetecteerd, allen zwakker dan dat van 6 april. Die metingen gebeurden op 14 maart, 10 april en 11 april. Wetenschappers buigen zich nog over de ware aard van de detectie.

Van de vermoede eerst gedetecteerde beving op Mars bestaat ook een audio-opname.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Hendrix

  Nu weten ze dat en dan.Ze weten nog niet alles van de planeet waar ze op leven .

 • Hans Schoen

  Zonder kennis zat de mens nog ih stenen tijdperk mr Rudolf.

 • ROBERT GERTS

  Onmiddelijk verbieden! De 1 sterft van honger en de ander spendeert MILJARDEN om,een foto te nemen van zand, waar we NOOIT zullen geraken! Idem met het ruimtestation! Voor dat geld is de gehele hongersnood verdwenen! Ilon Musk is een gek die moet geestopt worden! Zijn Tesla’s zijn nu enkele jaren oud, en ontploffen! HIJ wil “busreisjes” buiten de atmosfeer organiseren! Loopt slecht af! Met honderden doden tot gevolg.

 • Patrick Verbelen

  Des te interessanter daar Mars de enige overblijvende proto-planeet van ons zonnestelsel is en daarmee ook de oudste planeet. De aarde is al de 2de of derde generatie planeet.

 • Guido De Laet

  Fundamenteel onderzoek is hoe onze beschaving vooruitgaat. Erg interessant dus!