Maan zou wel eens meer water kunnen bevatten dan gedacht en dat heeft gevolgen voor toekomstige ruimtemissies

thinkstock
Wetenschappers van de Amerikaanse Brown University hebben ontdekt dat onze maan mogelijks niet zo dor is als we denken. Ze vonden grote waterreserves onder de oppervlakte en die zouden in de toekomst de dorst kunnen lessen van astronauten op ruimtemissie.

De onderzoekers ontdekten de sporen van water door gebruik te maken van satellietdata. "Pas een tiental jaar geleden vonden wetenschappers het eerste echte bewijs van water op de maan, in afzettingen die de Apollomissies mee terugbrachten", zegt Shuai Li, een van de auteurs van de studie. "Ze vonden over de hele oppervlakte van de maan vulkanische gesteenten die ongewoon hoge concentraties water bevatten onder de oppervlakte, in vergelijking met het omliggende terrein."

Rijk
De ontdekking van water in die eeuwenoude afzettingen voedde het idee dat de oppervlakte van de maan wel eens rijker zou kunnen zijn aan water dan eerst gedacht. "Een belangrijke vraag is of de stalen die Apollo meebracht representatief zijn voor de hele oppervlakte van de maan of eerder wijzen op zeldzame waterrijke gebieden in een anders droge mantel", aldus hoofdauteur Ralph Milliken.

"Aangezien de stalen van over de hele oppervlakte van de maan kwamen, denken we dat het niet om een anomalie gaat", gaat hij verder. "Dankzij satellietdata kunnen we ook vulkanisch materiaal bestuderen dat niet werd meegenomen door de Apollomissies. Het vertoont allemaal sporen van water. Wat onze these bevestigt."

Mars
Volgens de wetenschap zou de maan ontstaan zijn uit puin van de aarde, dat vrijkwam nadat een object ter grootte van Mars insloeg op onze planeet. Dat gebeurde toen ons zonnestelsel pas werd gevormd. Wetenschappers namen aan dat de hitte die bij de botsing vrijkwam zó groot was, dat alle waterstof - nodig om water te vormen - verloren ging. "Het aantal aanwijzingen dat er water in de maan zou zitten neemt toe en suggereert dat het op een of andere manier toch overleefde. Of dat het op de maan kwam door de impact van asteroïden of kometen nog voor de maan helemaal verhard was", aldus Li.

De resultaten van het onderzoek staan vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • John Dallas

    Erwin, je hebt orecies niet opgelet in de lessen van scheikunde. Water = chemisch symbool H2O ofwel 2 atomen waterstof (Hydrogen) en 1 atoom zuurstof. Dus zonder de zuurstof heb je geen water, maar puur H of wel Waterstof (Hydrogen ) Nochtans ook nuttig want dit is een zeer rijke energiebron dat nog milieu vriendelijk is ook.

  • erwin verhasselt

    Geen zuurstof in het water = rot water!

  • Kris Boeie

    Is dat water dan niet keihard bestraald? Geen atmosfeer enzo?