Maan is 150 miljoen jaar ouder dan gedacht

ShutterStock
De maan is ongeveer 150 miljoen jaar ouder dan tot nu toe gedacht werd. Dat blijkt uit een analyse van de chemische samenstelling van maangesteente, uitgevoerd door een team van onderzoekers van de ULB en de universiteit van Keulen.

Het gaat om maanstalen die door astronauten van de Apollo-missies tussen 1969 en 1972 werden meegebracht naar de aarde. Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Nature Geoscience, bracht aan het licht dat de maan eigenlijk al 150 miljoen jaar eerder gevormd werd dan gedacht.

Botsing

Het was Maxwell Thiemens van de universiteit van Keulen die het onderzoek leidde. Hij werkte eraan tijdens zijn doctoraatsstudie.


De maan zou ontstaan zijn na een botsing tussen de vroege aarde en een ander hemellichaam ter grootte van Mars. Over het tijdstip is niet iedereen het eens, maar de theoretische modellen die gebruikt worden en het nieuwe onderzoek op basis van de chemische samenstelling van de stalen, verschillen dus 150 miljoen jaar.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick Lersberghe

  @Octaaf De Smet Harry Potter werd ook op 1 2 3 geschreven. De enige planten die leven zonder fotosynthese zijn parasitair en leven van de fotosynthese van andere planten. Zonder zon, geen planten. Er kan geen kern van waarheid inzitten want geen van hun kon zelfs nog maar een idee hebben van hoe planetaire vorming werkt. Ze waren slechts 4.5 miljard jaar te laat om er zelf bij geweest te zijn. Het eerste leven kwam pas na een miljard jaar. De maan ontstond vrij kort na de aarde.

 • Yves Steenssens

  Als je ziet hoeveel inslagen er zijn geweest is onze satelliet al erg oud .

 • Octaaf De Smet

  nick lersberghe groot gelijk maar je moet je afvragen hoe kan het dat ze dat geschreven hebben dan moet het toch zo zijn want zoiets verzin je namelijk niet op 1 2 3 he dus er moet wel een kern van waarheid in zitten en het is ook zo dat er veel plantsoorten zijn die geen zonlicht nodig hebben hetzelfde is ook voor de maan het geval alleen had de aarde toen geen getijden op de oceaan waardoor vele vissen en zeesterren stierven

 • Johan Van Biesen

  In de meeste mythologieën spreekt men van de tijd voor de maan er was, het kan dus best zijn dat hij ouder is, dat wil niet zeggen dat de maan altijd rond de aarde in orbit was.

 • Nick Lersberghe

  @Dirk Er is nergens absolute zekerheid. Ik zie niet wat er relevant is aan wat er in de bijbel staat. Daar staat ook dat de planten voor de zon kwamen. Redelijk bullshit naar mijn gedacht.