Maak kennis met Asgardia, de allereerste ruimtenatie. Ze heeft net voor het eerst een object in een baan om de aarde gebracht

Een impressie van hoe Asgardia eruit moet gaan zien. Voorlopig bestaat het alleen nog maar op papier.
Twitter Een impressie van hoe Asgardia eruit moet gaan zien. Voorlopig bestaat het alleen nog maar op papier.
Asgardia – de allereerste natie in de ruimte – heeft deze week een satelliet gelanceerd en daarmee bracht ze voor het eerst een object in een baan om de aarde. Het bevat digitale data van 18.000 van haar inwoners, een voorstelling van de vlag, het wapenschild en de grondwet.

Het was Russisch wetenschapper Dr. Igor Ashurbeyli (53) die Asgardia stichtte in oktober 2016. De onafhankelijke natie werd genoemd naar de plaats waar volgens de Noorse mythologie de goden wonen. Ze telt intussen meer dan 133.000 inwoners uit meer dan 200 landen en daar zijn ook 881 Belgen bij. Iedereen die meerderjarig is, een e-mailadres heeft en de grondwet aanvaardt (die deze zomer werd goedgekeurd), kan het staatsburgerschap aanvragen.

Vredevol

Doel is volgens Ashurbeyli om een vredevolle samenleving te stichten in de ruimte, los van afkomst, taal, huidskleur, religie, geslacht of leeftijd. Maar ook om de toegang tot ruimtetechnologie makkelijker te maken en de aarde te beschermen voor bedreigingen vanuit de ruimte, zoals asteroïden en ruimtepuin dat door de mens werd gecreëerd.

Facebook

Hoewel de inwoners nu dus nog op aarde wonen, heeft de lancering van de Asgardia-1 de natie weer een stapje dichter bij haar ultieme doel gebracht: in de ruimte wonen. De satelliet – die de grootte van een brood heeft – werd meegenomen door een cargoschip van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met als bestemming het internationaal ruimtestation ISS. Ergens in de komende weken zal het toestel daar uitgepakt worden door de zes astronauten die daar momenteel verblijven.

Ruimtereis

Daarna kan hij zijn eigen ruimtereis beginnen in een baan om de aarde. Het tuig zal tussen de 5 en 18 maanden rondcirkelen - de normale levensduur van zo’n satelliet - waarna het zal opbranden. Het is dus eerder een symbolische tocht, maar daarmee houdt Ashurbeyli zich wel aan een belofte die hij maakte bij de oprichting van Asgardia: om de inwoners aan de hand van hun data dit jaar al een eerste keer de ruimte in te brengen. “Ik had een lancering beloofd. Die is er gekomen”, zegt hij.

Dr. Igor Ashurbeyli (centraal).
Facebook Dr. Igor Ashurbeyli (centraal).

Ashurbeyli is overigens niet de eerste de beste. De raketwetenschapper en bedrijfsleider – die het project naar verluidt ook zelf financiert voor een niet nader bepaalde som – is een zwaargewicht in de wetenschapsindustrie. Hij richtte onder meer het Aerospace International Research Center op in Wenen en is de voorzitter van het Comité voor Wetenschap en Ruimte van UNESCO.

Vlucht

Het team achter de nieuwe natie hoopt op termijn bewoonbare platformen te creëren in een lage baan om de aarde, een eerste op ongeveer dezelfde hoogte als het ISS. De eerste vlucht daarheen met mensen aan boord wordt verwacht over 8 jaar. In afwachting daarvan zullen wel nog andere satellieten worden gelanceerd, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Facebook
Facebook

Een van de ambitieuze plannen van Asgardia is om lid te worden van de Verenigde Naties. Daarvoor moet de VN Veiligheidsraad eerst de natie erkennen. Criteria zijn onder meer een permanente populatie hebben, een vast grondgebied, een regering en de mogelijkheid om relaties te onderhouden met andere naties. Andere naties moeten het land ook erkennen als dusdanig. Vervolgens moet het lidmaatschap nog worden goedgekeurd door twee derde van de leden van de VN.

Regering

Bedoeling is dat Asgardia een democratisch verkozen regering krijgt en ook alle andere gangbare overheidsinstellingen, zoals een Openbaar Ministerie. De departementen zullen voorlopig worden geleid door de verkozenen in de landen waar ze nu wonen. De administratieve zetel is Wenen. Nog tot 29 maart kunnen inwoners zich kandidaat stellen voor een zitje in het parlement. Na de verkiezingen zullen de overheidsinstellingen gevormd worden. 

Interesse? Dan kan je hier alle info vinden.

Facebook
Facebook20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jimmy cliff

  Je moet eens kijken hoeveel 'vallende sterren' er zijn per dag, dan kan je door gezond verstand en kritisch denken afleiden dat zelfs satellieten een figment van de verbeelding zijn, laat staan een immens ruimteschip.

 • paul van de velde

  Wanneer de mens aan geboortebeperking doet en de wereldbevolking naar een meer aanvaardbaar aantal brengt is hier plaats genoeg op deze aarde om nog miljoenen jaren te verblijven. Met deze toename (economie, weet je wel) kunnen we nog enkele honderden jaren mee, misschien.

 • jurgen latet

  Kijk het moet alweer duur zijn ,kan niet alles op deze aarde is van ons ,zolang we dat niet begrijpen zal het niet lukken we zullen er allemaal sammen aan moeten werken wand iedereen is nodig zowel hier als in de ruimte het moet sammen.

 • jurgen de noor

  1 dag nadat het af is komt er een meteoor op knallen en red de aarde van een ramp. diegene die op de maan zitten kunnen het aanschouwen met een pak chips

 • Kenny Smets

  Tuurlijk ga je ook daar belastingen betalen. Hoe kan die onderneming anders gefinancierd worden? Satellieten de ruimte in schieten is niet goedkoop. Ik vind het best wel een goed begin om de mensheid in de ruimte te slingeren. De naam alleen al spreekt toch aan. Maar mijn portemonnee is al te klein om alles hier te betalen laat staan 2x zoveel. Dus ik zal spijtig genoeg niet Asgardiaan worden