Leuvens geneticus ontkracht nieuwe Franse mythes

De Leuvense geneticus Jean-Jacques Cassiman.
BELGA De Leuvense geneticus Jean-Jacques Cassiman.
De conclusies van Spaanse en Franse onderzoekers, die enkele jaren terug een gemummificeerd hoofd toeschreven aan de voormalige Franse koning Henri IV en bloed op een zakdoek aan de in 1793 geëxecuteerde Louis XVI, zijn volgens de Leuvense geneticus Jean-Jacques Cassiman fout. Dat meldt de KU Leuven. Cassiman zal zijn bevindingen toelichten tijdens een persconferentie op 9 oktober in de buurt van Parijs.

Toen Franse revolutionairen in 1793 de graven van de koningen openden en de lichamen in een massagraf gooiden, werd het hoofd van Henri IV (1553-1610) kennelijk meegenomen. Onderzoekers beweerden in 2010 in de British Medical Journal dat het hoofd, dat enkele jaren daarvoor bij een verzamelaar aangetroffen werd, van Hendrik IV was. Daarnaast werd van bloed op een zakdoek beweerd dat het van Louis XVI was na diens executie. Op basis van genetische gelijkenissen tussen het gemummificeerd hoofd en het bloed - Louis XVI was een afstammeling van Henri IV - stelden onderzoekers dat ook dit laatste correct was.

Enkele historici die hun twijfels hadden bij deze beweringen gingen te rade bij het team van Jean-Jacques Cassiman en die betwist nu de vermelde conclusies.

Het is niet de eerste keer dat Cassiman in Frankrijk genetisch onderzoek verricht naar dergelijke mythes. In 1998 toonde hij aan dat Karl Wilhelm Naundorff zeker geen nazaat van de Bourbons was en dus ook niet zoals beweerd Lodewijk XVII. In 2004 bewees hij dat een hart, dat in Parijs bewaard wordt, wel degelijk toebehoorde aan Lodewijk XVII. In 2004 vroegen Franse historici hem om te gaan of het stoffelijk overschot van Napoleon in Parijs wel degelijk dat van Napoleon is, maar de Franse overheid gaf hiervoor geen toelating.