Lancering Orion uitgesteld tot morgen

EPA
Vandaag zou de opvolger van de spaceshuttle, de nieuwe Orion-capsule, zijn eerste testvlucht maken. Na drie mislukte lanceringspogingen is echter beslist de lancering uit te stellen tot morgen.

Het was de bedoeling dat de Orion-capsule vandaag om 13.05u onze tijd begon aan zijn eerste vlucht, maar een schip, de wind en technische problemen gooiden roet in het eten.

De lancering werd een eerste maal uitgesteld omdat er zich een schip in de veiligheidszone bevond. Nadien werd de lancering tweemaal - een eerste keer om 13.17u, een tweede keer om 13.55u - afgeblazen omwille van te sterke wind.

De hoop dat de windkracht nadien afnam, werd vervuld. Maar om 14.26u werd een derde poging om een andere reden gestaakt: er waren problemen met de kleppen voor vloeibare zuurstof in twee van de drie opduwraketten. Ingenieurs probeerden het euvel nog tijdig te herstellen, maar uiteindelijk werd beslist het morgen opnieuw te proberen. NASA wil om 13.05 uur Belgische tijd een nieuwe poging doen, waarbij het lanceervenster net als vandaag tot 15.44 uur geopend is. De kans op goed weer bedraagt morgen slechts veertig procent.

Mars

De Orion wordt, zonder bemanning aan boord, gelanceerd vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. Dan gaat hij naar 5.800 kilometer hoogte. Vervolgens moet hij na ruim 4 uur en 2 rondjes rond de aarde veilig in de Grote Oceaan plonzen.

De missie heet Exploration Flight Test-1 (EFT-1). De testvlucht is bedoeld om de belangrijkste systemen aan boord te testen. Zo kunnen de ontwerpers zien waar nog aanpassingen nodig zijn.
In 2017 of 2018 is de volgende testvlucht. Dan moet de Orion zonder bemanning in een baan rond de maan worden gebracht en veilig terugkeren naar de aarde.

Begin volgend decennium zouden de eerste mensen weer richting de maan moeten gaan. Daar zijn we sinds 1972 niet meer geweest.
 Op de lange termijn moet de Orion ook een mens op Mars afleveren, voor het eerst in de geschiedenis. Dat zal "vindingrijkheid en toewijding van een complete generatie vragen", maar het is "een reis die de risico's waard is", zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Sinds het pensioen van de laatste spaceshuttle in 2011 kunnen alleen Rusland en China mensen naar de ruimte brengen. De Verenigde Staten zijn afhankelijk geworden en dat geeft de rivalen macht. "Het grootste land op aarde hoort niet afhankelijk te zijn van andere landen", zei NASA-baas en oud-astronaut Charles Bolden in september, toen hij zijn toekomstplannen met de Orion presenteerde.

EPA