Kosmische straling zal astronauten naar Mars dement en paranoïde maken

Mars-simulatie op de Oostenrijkse Kaunertal gletsjer.
EPA Mars-simulatie op de Oostenrijkse Kaunertal gletsjer.
Amerikaans president Obama wil mensen op Mars laten wonen, zo maakte hij vandaag bekend. "Die reuzensprong zal Amerika maken", liet hij weten. Vrijwilligers genoeg, alleen moeten die weten dat ze door de kosmische straling risico lopen dement en/of paranoïde te worden. Daarvoor waarschuwt een nieuwe studie.

Astronauten op weg naar Mars kunnen dementie ontwikkelen, naast een onbeheersbaar angstgevoel dat de onderzoekers 'space brain' noemen. Wetenschappers onderzochten de effecten van de kosmische straling waarmee astronauten zullen gebombardeerd worden. Die blijkt een probleem te vormen voor wie een buitenaardse kolonie zou willen stichten op de Rode Planeet.

NASA onderzoekt momenteel hoe het mensen naar Mars kan sturen, en de Nederlandse groep Mars One plant de eerste bemande Marsvlucht tegen 2027. De Amerikaanse ondernemer Elon Musk wil tegen 2022 mensen naar Mars sturen.

Angstbestrijdingsproces
Professor Charles Limoli, expert in stralingsoncologie aan de universiteit van Californië, stelde samen met zijn collega's vast dat deeltjes in die kosmische straling op lange termijn bij muizen voor verminderde hersenfuncties en dementie leiden. De straling bleek ook in te werken op het zogenaamde 'angstbestrijdingsproces', dat de mens helpt angsaanjagende incidenten te overwinnen zodat hij bijvoorbeeld opnieuw kan gaan zwemmen na bijna verdronken te zijn. Dat stelt Limoli in het vakblad Scientific Reports.

"Dat is geen goed nieuws voor astronauten die een reis van twee tot drie jaar naar Mars aanvatten", besluit hij.

Levenslang
"De ruimte stelt de astronauten voor unieke gevaren. Blootstelling aan die stralingspartikels kan leiden tot een hele reeks complicaties in het centrale zenuwstelsel, tijdens de ruimtereis en lang daarna. Het gaat dan om de afname van prestaties, geheugenverlies, angsten, depressies en verzwakte besluitvorming. Die kunnen levenslang aanhouden".

Paniek
De eerste Marsverkenners riskeren ook nog tijdens de vlucht aan paranoïa ten prooi te vallen door het effect op het hersenproces dat afrekent met stresserende gebeurtenissen. "Die verminderde angstbestrijding maakt je vatbaar voor paniek, wat voor problemen kan zorgen tijdens zo'n lange ruimtereis", stelt Limoli.

Astronauten hebben dan wel al langer dan een jaar in het International Space Station (ISS) verbleven, daar werden ze niet aan dezelfde mate van kosmische straling blootgesteld omdat ze in de beschermende magnetosfeer van de Aarde zitten.

"Niet aan te ontsnappen"
Delen van het ruimtetuig zouden extra schilden tegen kosmische stralen kunnen krijgen, maar dat volstaat vooralsnog niet om de astronauten te beschermen. "Er valt niet aan de kosmische stralen te ontsnappen", meent Limoli. Hij en zijn team werken aan een medicijn dat bescherming zou bieden tegen de zwaarste effecten van de straling.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Peter Brokken

    En de astronauten die naar de maan hebben gereisd hadden geen last van kosmische straling!?? Heel vreemd....