Komeetlander Philae telefoneert dat hij het goed stelt

AP
Sinds het ontwaken uit zijn winterslaap op 13 juni heeft de Europese komeetlander Philae een derde keer contact opgenomen, zo heeft het Duitse ruimtevaartbureau DLR bekendgemaakt.

De robot had vrijdag tussen 15.20 en 15.39 uur contact met de moedersonde Rosetta. Daaruit bleek dat de Philae het goed stelt, aldus DLR.

Op 13 juni had de lander twee minuten contact met de Aarde, de dag daarna was er opnieuw communicatie maar van een slechte kwaliteit. Om de communicatie te verbeteren is beslist het traject van de Rosetta te wijzigen.

Volgens DLR werkt de lander aan een temperatuur van 0 graden wat betekent dat de batterij warm genoeg is om energie op te slaan en waardoor de Philae nu ook 's nachts kan werken.

De robot stuurde ook vorige week opgeslagen data door waaruit bleek dat aan het eind van het contact de vier zonnepanelen energie ontvingen. De communicatie verliep vrijdag wel met horten en stoten maar het was volgens het DLR de eerste keer dat ze gedurende een langere periode stabiel was. Een lang en stabiel contact is nodig om de experimenten te kunnen lanceren zoals voorzien.

De Philae beschikt over tien wetenschappelijke experimenten, die informatie kunnen leveren over het opduiken van leven op Aarde. Op 12 november was de robot van het Europese Ruimtevaartbureau ESA de eerste om op een komeet, 67P/Churyumov-Gerasimenko, te landen. De Philae werkte zestig uur alvorens "in slaap te vallen" omdat er te weinig zonlicht was om de batterijen afdoende op te laden.