Kinderen lossen deze puzzel sneller op dan volwassenen

National Geographic
Het is maandag, dus wordt er weer gepuzzeld bij HLN. Deze week schotelen we je een puzzel voor die kinderen snel oplossen, maar waar veel volwassenen letterlijk kop noch staart aan krijgen. De vraag is nochtans simpel: in welke richting rijdt de bus uit?

Opzet

Deze puzzel verscheen in de reeks 'Brain Games' op National Geographic. Maar liefst 80 procent van de kinderen onder de 10 jaar hadden vrijwel meteen een correct antwoord klaar. Volwassenen hadden veel meer tijd nodig of slaagden er zelfs niet in een juist antwoord te geven. Denk jij even logisch als een kind?

National Geographic

Vraag

In welke richting rijdt deze bus uit?

De oplossing vind je onderaan dit artikel.Oplossing

De bus rijdt naar links.

Op het eerste gezicht lijkt deze puzzel onmogelijk, omdat de bus geen voor- of achterkant heeft. Toch is het mogelijk de puzzel op te lossen, omdat de afbeelding iets vertelt zonder het te tonen.

Aangezien op de afbeelding geen deuren te zien zijn, kunnen we ervan uitgaan dat de deuren aan de andere kant van de bus zitten. Omdat de deuren van een bus altijd aan de rechterkant van de bus staan, rijdt de bus logischerwijze naar links.

In Groot-Brittannië, Australië of Japan is het antwoord uiteraard 'rechts', omdat het stuur van auto's daar rechts staat en auto's aan linkerkant van de weg rijden.

Volgens een onderzoek van het University College of London kunnen kinderen dergelijke puzzel sneller oplossen, omdat kinderen de eerste visuele aanwijzing gebruiken die zich aanbiedt. Volwassenen zullen verschillende andere aanwijzingen en informatie in overweging nemen vooraleer ze een besluit nemen. Dat betekent dat kinderen vaker de fout in gaan, maar ook sneller antwoorden.