Kijk rond middernacht naar de hemel om het ISS te zien

Een close-up van het ISS.
AFP Een close-up van het ISS.
Als de weergoden meewerken, krijgen we in België rond middernacht een unieke kans om naar het Internationaal Ruimtestation ISS te staren, meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

De spacemeccano duikt op om 23.56 uur in het westen, en is niet minder dan zes minuten zichtbaar. De kolos komt zelfs bijna zenitaal overvliegen, met name een maximumhoogte van 87 graden, en verdwijnt in het oosten. De tijden gelden voor Brussel maar verschillen weinig voor andere plaatsen in België.

Het ISS is dan het meest heldere object aan de nachthemel, en is ook van een vliegtuig te onderscheiden omdat er geen knipperlichten te zien zijn. Mogelijk zijn zelfs de gigantische en steeds naar de zon roterende zonnepanelen waar te nemen.

Een paraplu is geen luxe voor het geval dat één van de zes opvarenden zou wildplassen. Ernstig: (amateur-)astronomen raden het turen naar objecten aan de nachthemel na het nuttigen van (veel) alcohol om vrij evidente redenen af.

Als lidstaat van het Europees Ruimtevaartbureau ESA neemt België prominent deel aan de uitbating van en het onderzoek in het ISS.