Kansarme kinderen zijn genereuzer (en dat is gezond)

THINKSTOCK
Je zou misschien verwachten dat kinderen die niet veel bezitten, zich vastklampen aan de weinige dingen die ze wel hebben. Een studie toont echter aan dat opgroeien met minder een mens net genereuzer maakt, en dat die onbaatzuchtigheid voordelen heeft voor de gezondheid.

Onderzoekers van de University of California voerden een sociaal experiment uit met meer dan zeventig vierjarigen. Ze kregen te horen dat ze door spelletjes te spelen, tokens konden verdienen die ze achteraf mochten inruilen voor leuke prijzen. Op het einde van de sessie bleek dat ze sommige of alle tokens konden doneren aan zieke kindjes die niet naar het labo konden komen. Elk kind werd apart gemonitord met elektroden die de hartslag en de activiteit van de vaguszenuw, een maatstaf voor de manier waarop het lichaam met stress omgaat, maten.

Genereuzer
Na afloop bleek dat de kinderen van rijkere afkomst opvallend minder tokens afstonden voor hun zieke leeftijdsgenootjes. Uit de studie werd duidelijk dat de meest vrijgevige kinderen uit de armste gezinnen kwamen én de actiefste vaguszenuw hadden. Hoe hoger de activiteit, hoe kalmer iemand zich voelt. Minder stress doet wonderen voor de algemene gezondheid.

Geven is gezond
"We zien onbaatzuchtigheid vaak als iets dat de gever op een bepaalde manier benadeelt, maar uit onze studie blijkt dat kinderen die hun eigenbelang opzijschuiven om anderen te helpen, een stressvrijer bestaan in de plaats krijgen. Van kleins af aan leren zorgen voor anderen geeft een veilig gevoel", verklaart onderzoeker Jonas Miller.