Kans op poollicht in België na zware zonnevlam

De uitbarsting op de zon was de zwaarste sinds 13 mei 2005.
AP De uitbarsting op de zon was de zwaarste sinds 13 mei 2005.
Als gevolg van de zware uitbarsting op de zon afgelopen zondag is er vandaag kans op poollicht in België. Dat heeft poollicht.be getwitterd. De weersvoorspellingen voor liefhebbers die het licht willen waarnemen, zijn echter zeer ongunstig.

Zondagmorgen deed zich op onze ster een zonnevlam van de klasse 8,7 voor. Die veroorzaakte meteen de zwaarste protonenstorm sinds 13 mei 2005, eentje van de S3-klasse.

De plasmawolk die daarna ontstond, zet aan 2.200 km per seconde koers naar de Aarde en kan ons rond 15.18 uur Belgische tijd bereiken, met een foutmarge van plus en min 7 uur. Deskundigen verwachten een G3-sterke geomagnetische storm die effect kan hebben op satellieten en radioverbindingen.

Bewolking en regen
Er is aldus een "aanzienlijke" kans om poollicht te zien, tenminste indien ook de weergoden willen meewerken. In de loop van vanmiddag zijn in het oosten nog enkele opklaringen mogelijk, maar de lucht betrekt geleidelijk aan in alle regio's, meldt het KMI. Een regenzone trekt vervolgens het land binnen en bereikt het centrum tegen de late namiddag of avond.

Vanavond en -vannacht regent het op de meeste plaatsen en over de Ardense hoogten kan eerst wat sneeuw vallen, voegt het weerinstituut in Ukkel eraan toe.

Regen en sneeuw
Meteoservices in Leuven verwacht zowat overal in het land een betrokken tot zwaarbewolkte nachthemel. Het bedrijf voorspelt "perioden met regen" terwijl er in de Ardennen "enige tijd" wat sneeuw valt. Later wordt het tijdelijk droger in het oosten en noordoosten, alsmede eventjes in het centrum.

Ondertussen verwacht de ruimteweervoorspellingsdienst Spacew dat er over "Noord- en Centraal-Europa, het hele Verenigd Koninkrijk en mogelijk Frankrijk" poollicht te zien kan zijn.(belga/adha)

UNKNOWN