Japanse restaurants serveren nauwelijks nog walvis

Vooraanstaande Japanse restaurants plaatsen niet graag walvis op het menu en bij de meeste supermarkten ligt het niet in de schappen. Talrijke sushiketens en supermarkten hebben de verkoop gestaakt of overwegen dat te doen. Dit staat in een vrijdag bekend geworden onderzoek van de milieuorganisatie Greenpeace die daarvoor supermarkt- en restaurantketens in Japan benaderde.

Vraag
De vraag naar het vlees van de walvis groeit niet. Het is duidelijk dat de regering helemaal geen goede reden heeft weer op walvissen te jagen, concludeerde Greenpeace volgens het persbureau Kyodo.

Van de vijf belangrijkste supermarktketens die reageerden, verkocht er maar één, de firma Daiei, walvisvlees. Veertien van de 24 ondernemingen die Greenpeace benaderde, antwoordden.

Naast Daiei verkochten vier andere ondernemingen walvis maar slechts in kleine hoeveelheden. Ze klaagden over een terugloop van de vraag naar dit product.

Wetenschap
Japanners gaan sinds het wereldwijd vangstverbod van 1986 niet meer op walvisvaart om walvissen te vangen maar enkel om wetenschappelijk onderzoek te doen. Daarbij komen de kolossale zoogdieren helaas om het leven.

Het vlees wordt uiteindelijk in Japan verkocht en verorberd. Greenpeace stelt dat deze commerciële walvisvangst de enige echte reden van de Japanners is om op walvisvaart te gaan. (anp/mvl)

Hier en daar duikt walvis nog wel op in het menu.
UNKNOWN Hier en daar duikt walvis nog wel op in het menu.