Japans bedrijf bezorgt vallende sterren op bestelling

Een meteorenzwerm boven het circa 2.300 jaar oude monument Stonehedge in Engeland.
Een meteorenzwerm boven het circa 2.300 jaar oude monument Stonehedge in Engeland.
Japanners werken aan een kunstmatige versie van een van 's werelds mooiste natuurverschijnselen: vallende sterren. De eerste vuurballen die niet langer aan het toeval worden overgelaten, moeten in 2018 met een satelliet afgeschoten worden. Is dit het vuurwerk van de toekomst?

Als het aan de Japanse ontwikkelaars van de start-up ALE ligt vervangen de meteoren internationale vuurwerkshows, worden ze gebruikt bij festivals, pretparken, voor huwelijksaanzoeken of voor andere speciale momenten. De grote opening van dit ruimtelijke entertainment zou in 2020 weleens op de Olympische Spelen in Tokio plaats kunnen vinden, zo wordt gefluisterd.

Twee jaar eerder moet de eerste satelliet gelanceerd worden, die na enkele maanden haar positie zal bereiken op 500 kilometer hoogte. "Mensen in Japan zijn zo druk met het dagelijks leven, we willen ze dichterbij bij cultuur, natuur en wetenschap brengen om te ontspannen", zegt Shinsuke Abe, onderzoeksdirecteur bij ALE en professor luchtvaar - en ruimtevaarttechniek aan de Nihon University in Tokio.

Kogels
De satelliet zal regelmatig grote steden rond middernacht passeren en kan meteoren van twee centimeter afvuren. "Alsof het kogels zijn", verduidelijkt Abe. "De vuurwerkshow zal bestaan uit een dozijn meteoren."

De makers benadrukken dat deze 'sterren' niet te vergelijken zijn met een echte vallende ster. "Je zal je niet vergissen tussen onze sterren en de echte sterren", vertelt Abe aan CNN. De kunstmatige meteoren reizen een stuk langzamer door de lucht, zodat iedereen ze goed kan zien. Door de hitte en frictie die ontstaat in de atmosfeer gloeien de kogels zo helder dat ze vanaf de grond gezien kunnen worden.

De onderzoekers werken aan een breed kleurenpalet, dat vanaf de grond over een diameter van 200 kilometer zichtbaar is. "Iedereen geniet van vallende sterren en meteoordouches. Wat we nu maken heb je nog nooit gezien."

Onvoorspelbaarheid
Het idee om natuurverschijnselen kunstmatig na te bootsen is niet nieuw. De Japanse start-up is hier tot dusver het verst mee gekomen. Een van de grootste belemmeringen vormde de beperkte wetenschappelijke kennis van meteoren, met name over hun snelheid en onvoorspelbaarheid. Door talloze testen lijkt het het onderzoeksteam van ALE toch te lukken.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels