Italië grijpt zijn kans in de strijd tegen vervuiling na opmerkelijke gevolgen coronacrisis: “Als de zee praat, moeten we luisteren”

Biologen voeren tests uit van het zeewater aan Fiumicino, nabij Rome.
AP Biologen voeren tests uit van het zeewater aan Fiumicino, nabij Rome.
De zee voor de kust van Rome is een stuk schoner geworden sinds het coronavirus heeft toegeslagen. En in de Golf van Napels zijn weer dolfijnen te zien. “Een mooie kans om opnieuw te beginnen’’, zegt minister Sergio Costa van Milieu.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vervuiling door mensen en de landbouw (mest en kunstmest) in de Romeinse wateren is met 30 procent afgenomen. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van het zeewater. De overheid benadrukt wel dat het misschien nog te vroeg is om alles op het conto van de lockdown te schrijven. Veranderende zeestromingen en flink minder regenval in april en mei kunnen ook de reden zijn van de verminderde stroom afvalstoffen.

Enorme hoop

Marco Lupo, directeur van het milieuagentschap van de regio Lazio, kijkt voor een verklaring echter nadrukkelijk naar het wegvallen van de toeristenstroom. Er komen elk jaar 30 miljoen toeristen naar Rome, dus dat scheelt een enorme hoop rioolafval. Daar komt nog bij dat de Italianen zelf deze lente ook niet naar het strand of naar hun vakantiehuis konden. De enorme toeloop zorgt normaal gesproken voor een overbelasting van de lokale waterzuiveringsinstallaties, waardoor veel vervuild water zo de zee in stroomt. “De kustplaatsen zijn dit jaar veel minder bevolkt”, zegt Lupo tegen persbureau AP. “Dat scheelt enorm qua vervuiling.”

Het opdrogen van de toeristenstroom en het stilvallen van de industriële productie heeft geleid tot opvallende ecologische veranderingen, zo heeft internationaal onderzoek uitgewezen. Mensen in zwaar vervuilde steden kunnen weer ademen, en in sommige bewoonde gebieden zijn wilde dieren als zwijnen en prairiewolven gesignaleerd.

(Lees verder onder de foto)

De Golf van Napels, eerder deze maand gefotografeerd. Volgens een onderzoek is het zeewater hier nu veel minder vervuild dan voor de corona-uitbraak.
AP De Golf van Napels, eerder deze maand gefotografeerd. Volgens een onderzoek is het zeewater hier nu veel minder vervuild dan voor de corona-uitbraak.

Dolfijnen

Ook aan de populaire en soms niet al te schone Italiaanse kust heeft de lockdown zijn sporen nagelaten. Normaal gesproken is er in de drukke Golf van Napels, met al zijn jachten, vrachtschepen en cruiseschepen, geen dolfijn te zien. Nu buitelen ze vlak voor de kust over elkaar heen. In de lege kanalen van Venetië zijn deze dagen zelfs ook kwallen gezien.

Ook opvallend: tijdens de lockdown hebben vissers veel meer binnengehaald dan normaal. In april is er bijvoorbeeld door boten uit Civitavecchia, bij Rome, 60.000 kilo vis gevangen. Dat is 8.000 kilo meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens zeebioloog Roberto Arciprete komt dat door de scherpe daling van het zeevaartverkeer. De vissen zwemmen nu veel dichter bij de kust.

Bij de Trevi-fontein in Rome is het normaal hartstikke druk en verdringen de mensen elkaar, maar in coronatijd is dat heel anders.
EPA Bij de Trevi-fontein in Rome is het normaal hartstikke druk en verdringen de mensen elkaar, maar in coronatijd is dat heel anders.

‘Foto’ van de zee

Milieuminister Sergio Costa zegt dat deze noodtoestand, hoe tragisch ook, een unieke gelegenheid biedt om een ‘foto’ van de Italiaanse wateren te maken. Op 15 april heeft hij de kustwacht gevraagd om samen met milieuorganisaties watermonsters te nemen langs de hele kust, in totaal zo’n 8.000 kilometer lang. 

Deze foto wordt het referentiekader voor hoe we in de toekomst met onze zeeën, meren en rivieren moeten omgaan. Zo kunnen we beter zorgen voor onze natuur en ons land

De Italiaanse milieuminister Sergio Costa

Met de resultaten in de hand kan de industrie op duurzame manier weer worden opgestart. Zo kan er volgens de ministers ‘een nieuw normaal’ gecreëerd worden. “Dat is absoluut noodzakelijk. Deze foto wordt het referentiekader voor hoe we in de toekomst met onze zeeën, meren en rivieren moeten omgaan. Zo kunnen we beter zorgen voor onze natuur en ons land.”

Kustwacht-admiraal Vincenzo Leone, verantwoordelijk voor de regio Lazio, spreekt van een ‘bloedtest voor de zee’. Volgens hem kan nu worden gekeken welk effect het wegvallen van toerisme en scheepvaart hebben op de waterkwaliteit. “Er is maar één zee en die moeten we beschermen. Dus als de zee tegen ons praat, dan moeten we luisteren.”

Lees ook: Coronacrisis redt ook mensenlevens: 11.000 minder sterfgevallen in Europa door verbeterde luchtkwaliteit (+)

Tests van het zeewater bij Rome.
AP Tests van het zeewater bij Rome.
Kitesurfers in Ladispoli, 40 kilometer ten westen van Rome.
AFP Kitesurfers in Ladispoli, 40 kilometer ten westen van Rome.15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sandra Peeters

  Om te beginnen gedaan met kindergeld en alle fiscale voordelen die erbij horen. Ik begrijp dat mensen een kinderwens hebben maar dat mag niet ten koste van alles en iedereen. Een gemiddelde van 0,5 kinderen per vrouw wereldwijd. Ja dat is extreem drastisch maar wat is het alternatief. Laten we eerlijk zijn alle maatregelen die nu genomen worden zijn een maat voor niets met deze hoeveelheid mensen, laat staan dat het aantal nog stijgt. Liever minder kinderen, maar wel generaties met een toekomst.

 • Maria Arens

  Er zal toch iets moeten veranderen wil de 'mens' niet vergaan in zijn eigen vuiligheid.

 • Jens Vranckx

  en ineens extra belasting voor pascal deville, gewoon omdat we toch met extra belastingen gooien. Geld gaat het niet oplossen hoor.

 • Maria Wijnants

  Dus mens zelf is het grootste probleem. Allemaal in ons kot blijven alleen de rijken nog op vakantie. Geboortebeperking en stoppen instroom migratie.

 • Kirsten Hershe

  Larie en apekool is het. Er zijn voldoende bewijzen te vinden dat het niet zo is zoals men hier beweert. Het enige waarvoor dit wél zou kunnen gelden; om nog meer milieutaksen, heffingen en belastingen door te drukken. Zodat de werkende burger nog nét ietsje meer wordt leeggezogen. En de rijken nog wat rijker worden. Tenzij je in sprookjes gelooft, dan kan het leven op aarde groener worden. Maar daar hangt een kostenplaatje aan vast. Onvermijdelijk.