Is mysterieuze Russische satelliet een ruimtewapen?

REUTERS
Een mysterieuze satelliet die door de Russen in mei onaangekondigd de ruimte werd ingestuurd, verhit de gemoederen. Mogelijk dient het tuig om collega-satellieten uit te schakelen.

De verdachte satelliet, ook gekend als Object 2014-28E, heeft de aandacht getrokken van astronomen wereldwijd door het onduidelijke traject dat het ruimtetuig sinds de lancering volgt. Bovendien weet men niet of de satelliet wel een legitiem doel dient. De complexe manoeuvres van het toestel doen de wenkbrauwen fronsen.

Argwaan
Voor hetzelfde geld heeft Object 2014-28E als missie om ruimteafval op te ruimen of andere satellieten te herstellen maar het is vooral Ruslands stille houding die argwaan wekt. De Russen weigeren immers om de functie van het tuig toe te lichten. Die stugge attitude voedt dan ook het vermoeden dat het om een oorlogssatelliet gaat die andere satellieten kan uitschakelen.

Wordt de Koude Oorlog voortaan opnieuw in de ruimte uitgevochten? Ook in het Sovjettijdperk waren de Russen immers bezig met het ontwikkelen van een satellietenbevechter. Mogelijk werd dat programma nieuw leven ingeblazen.

Experimenteel
"Wat het ook is, het lijkt vooral experimenteel", aldus veiligheidsexpert Patricia Lewis van denktank Chatham House. "Naast civiele doeleinden kan de satelliet ook tot doel hebben om andere satellieten af te luisteren of uit te schakelen door middel van een cyberaanval". Dan zou het gaan om handelingen die volgens het internationale ruimterecht verboden zijn.  "Het zou raar zijn als de ruimte de enige arena blijft waar geen militaire activiteit plaatsvindt", meent Lewis.

Het traject van Object 2014-28E kan u hier volgen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels