Exclusief voor abonnees

Is een aardbeving mogelijk op Mars? NASA onderzoekt het met hulp van Belgische wetenschappers

Getty
Zaterdag wordt door NASA de ruimtesonde InSight gelanceerd op Mars, die onder meer op zoek gaat naar mogelijke aardbevingen op de planeet. Ook de Belgische wetenschappers Véronique Dehaut en Bart Van Hove van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht zijn bij deze missie betrokken. "Mars kan ons heel wat bijbrengen over de klimaatverandering op onze planeet."

Het oppervlak van de rode planeet, de stenen, mineralen en de dampkring rond Mars werden eerder al uitgebreid bestudeerd. Met InSight zal voor het eerst de planeet ook inwendig geanalyseerd worden. "In tegenstelling tot eerdere missies - die vaak met mobiele rovers gebeuren - is InSight een platform dat wordt neergezet op Mars en niet beweegt," legt Bart Van Hove van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht uit, die de vlucht van de sonde vanop aarde naar Mars vanuit Brussel zal analyseren. 

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  Er is geen platentectoniek. Hoe zouden die aardbevingen dan ontstaan?

 • Pieter De Koninck

  Al die reacties van "kijk is eerst dat het op aarde goed gaat" Man man man Jullie moeten toch echt is verder kijken dan jullie neus lang is

 • Timmy Langenberg

  Als ze nu eens het geld dat ze de ruimte in schieten zouden gebruiken om de aarde te herstellen dan zou het hier een stukske beter zijn om te leven. En als alles hier op punt staat mogen ze van mij zo veel de ruimte onderzoeken als ze willen.

 • Natasja Vermote

  Marsbeving!

 • Jan Bros

  @sta van ri Met mensen zoals jij, leefden we nu nog in de oertijd.