India schiet succesvol raket in baan om de aarde

EPA
India heeft zijn krachtigste ruimteraket met succes getest. Die bracht de ruim drie ton zware communicatiesatelliet GSAT-19 in een baan om de aarde vanaf de lanceerbasis Sriharikota.

Het ging om de tweede test van een raket van het type GSLV-Mk III, waarmee India over enkele jaren als vierde land een astronaut in een zelf ontwikkeld ruimtevaartuig in het heelal wil brengen. In december 2014 had het Indiase ruimteagentschap ISRO al een capsule voor de bemande ruimtevluchten in het heelal afgevuurd, maar zonder astronaut. De raket wordt voortgestuwd door een cryogene motor.

AP

De 640 ton wegende raket kan in vergelijking met andere Indiase draagraketten zware satellieten in een geostationaire baan om de aarde brengen. Het land beschikt daarmee over betere criteria op de wereldmarkt voor satellietlanceringen.

REUTERS

Vorige maand had India de duidelijk lichtere communicatiesatelliet GSAT-9 gelanceerd en Zuid-Aziatische buurlanden aangeboden gratis een deel van de bandbreedte mee te gebruiken.

EPA
AFP4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kansarax Buda

  Armoede bestrijd je door vooruitgang en dat doet India. Op technologisch en militaire vlak staan Ze voor op de EU landen. Op IT vlak staan ze helemaal bovenaan..

 • Jean Paul Peelis

  Nog wat meer schroot in de ruimte.

 • Gregory Maurisse

  Ik vind het fantastisch nieuws maar het zou heel wat geld uitsparen mochten al die landen samenwerken. Enfin bon misschien in de toekomst.

 • Franky Van Den Abeele

  Een land van armoede. Maar daarvoor hebben ze geld