India heeft Mars bereikt

EPA
De Indiase Marssonde Mangalyaan is vandaag succesvol in een baan rond Mars gekomen. Dat heeft de Indiase premier Narendra Modi aangekondigd. India is het eerste Aziatische land dat Mars bereikt.

"India is erin geslaagd om Mars te bereiken. Felicitaties aan jullie allemaal, aan het hele land. Vandaag wordt geschiedenis geschreven", klonk het.

Eerder lukte het enkel de VS, de toenmalige Sovjet-Unie en Europa om een missie naar Mars te krijgen. Minder dan de helft van alle 51 internationale Marsmissies lukte, en geen enkele slaagde van bij de eerste poging, behalve de Mangalyaan. "India is in feite het enige land dat bij de eerste poging slaagt", beklemtoonde Modi.

Het land kreeg prompt ook gelukwensen van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

De 1,35 ton wegende Indiase Marsverkenner vertrok op 5 november met een PSLV-draagraket. De sonde kwam na 670 miljoen km te hebben afgelegd door een om 07.17 uur Indiase tijd begonnen en succesvol remmanoeuvre in een baan rondom de Rode Planeet. De snelheid daalde van 22,2 km naar 4,4 km per seconde.

De slechts 74 miljoen dollar kostende Mangalyaan is in de eerste plaats een technologische demonstratiemissie, maar het is ook de bedoeling wetenschappelijk onderzoek te doen. Zo beschikt de sonde over 25 kilo aan instrumenten om zes maanden lang de atmosfeer en bodem van de planeet te verkennen. Bijzonder aandachtspunt is de al of niet aanwezigheid van methaan in de Martiaanse atmosfeer. Als die er is, zijn primitieve levensvormen mogelijk.

Een landing is niet gepland.