In één klap 12 nieuwe manen ontdekt rond Jupiter en er zit een kamikazepiloot bij

AFP
Rond de planeet Jupiter zijn in één klap twaalf nieuwe manen ontdekt. Het aantal manen van de planeet komt daarmee op ongeveer tachtig, het hoogste aantal in ons zonnestelsel.

Negen van de nieuwelingen staan aan de buitenkant van de manenzwerm rond Jupiter. Ze draaien niet met Jupiter mee om zijn as, maar gaan de tegengestelde richting op. Waarschijnlijk zijn het de brokstukken van drie grote mannen die lang geleden uiteen zijn gevallen. Twee andere manen staan aan de binnenkant van de zwerm, dicht bij Jupiter, en draaien wel dezelfde kant op als de planeet. Waarschijnlijk zijn zij ook de resten van een vergane maan.

Vreemde snuiter

Volgens wetenschapsinstituut Carnegie is de twaalfde maan een buitenbeentje. Hij draait op een vreemde manier rond Jupiter. Zijn baan kruist namelijk die van manen die de andere kant op gaan. De kans is groot dat hij andere manen daarbij frontaal ramt. Als dat gebeurt, kan een maan in stukken breken, waardoor er kleinere maantjes overblijven. Mogelijk is het buitenbeentje een overblijfsel van een grotere maan, die zelf tegen tegemoetkomende manen is gebotst.

Carnegie Science

Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. Hij is drie keer zo zwaar als de zeven andere planeten samen. De vier grootste manen van Jupiter zijn Ganymedes, Callisto, Io en Europa. Ze werden al in 1610 ontdekt door de beroemde Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei. Tot 2000 stond de teller op zeventien manen, maar sindsdien zijn er nog een stuk of zestig maantjes gevonden.

ap9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Wuyts

  ons eigen planeetje heeft buiten zijn groot "manneke" maan nog een paar duizend andere "kunst(ige) manen. knap staaltje van ons dat er daar nog geen van "gebotst" zijn. We zijn zeker voorlopig recordhouder in ons solar system? Vraagje : als er eentje rond Jupiter botst waar gaan die restanten naartoe? Wait and see voor de volgende "apocalyps"? Eerst de dino's en dan wij??

 • Febe Chapin

  En wat is dan de standaard voor een maan kwalificatie? Het kan toch niet dat al die "manen" zo groot zijn.

 • Willy De Schrijver

  Dat ze eerst eens naar ónze maan kijken. Dat is pas echt een specialeke ...

 • Eduard Dierckx

  Lees het origineel boek van Jonathan Swift ...Gullivers reizen, uit de jaren 1700. In dit boek kun je de exacte beschrijving lezen van de manen van Mars, Phobos en Deimos. Deze manen zijn twee eeuwen later 'ontdekt'. Hoe komt het dan dat ze al beschreven werden?

 • Peter Janssens

  Ze weten zoveel over het heelal verder weg, zeggen ze, maar ze kunnen nog niet eens goed tellen in ons eigen zonnestelsel. Neem de rest ook maar met een korrel zout.