Hoogste golf ooit tussen IJsland en Groot-Brittannië

Golven breken op de rotsblokken in Miami
anp Golven breken op de rotsblokken in Miami
Een golf van negentien meter hoog gaat officieel de geschiedenis in als de hoogste ooit gemeten. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) sprak vandaag van 'een opmerkelijk record', dat een plaats krijgt op de lijst van weer- en klimaatextremen.

Het duurde even voordat de golf de boeken van de gespecialiseerde VN-organisatie inrolde. De golf werd in februari 2013 geregistreerd door een met meetapparatuur uitgeruste boei in de Atlantische Oceaan, ergens tussen IJsland en Groot-Brittannië.

"Het is de eerste keer dat een hoogte van 19 meter is waargenomen. Dit is een ongelooflijk record", zo zei de ondersecretaris-generaal van de WMO, Zhang Wenjian. Op de dag van het record bevond de zone waarin de golf werd waargenomen zich in een koudefront en waren er windsnelheden tot 81,1 km/u.

Het vorige record, van 18,3 meter, werd zes jaar eerder ook gevestigd in het noordelijke deel van de oceaan. Volgens de WMO benadrukt de meting nog eens hoe belangrijk het is voor de veiligheid van de scheepvaart om de omstandigheden op zee goed te blijven observeren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.