Hoeveelheid noordpoolijs bereikt nieuw dieptepunt voor januari

IJs in Noordelijke IJszee had vorige maand oppervlakte van 13,06 miljoen vierkante kilometer

AP
Het noordpoolijs bereikte vorige maand een nieuw dieptepunt. Ook aan de Zuidpool zat het ijs dicht bij een record.

Het ijs in de Noordelijke IJszee had vorige maand een oppervlakte van 13,06 miljoen vierkante kilometer. Dat is een nieuw dieptepunt voor januari. Het zat 110.000 vierkante kilometer onder het vorige record, dat vorig jaar werd geregistreerd. Begin jaren 1980 had het zee-ijs nog een oppervlakte van meer dan 15 miljoen vierkante kilometer.

De dikte van het poolijs van de maanden januari van 1979 tot 2018. De blauwe lijn toont het lopend gemiddelde aan.
National Snow and Ice Data Center De dikte van het poolijs van de maanden januari van 1979 tot 2018. De blauwe lijn toont het lopend gemiddelde aan.

Klimaatverandering

Het smeltseizoen eindigt elk jaar in september. Nadien begint het ijs weer toe te nemen. Maar door de klimaatverandering smelt er steeds meer ijs en komt er steeds moeilijker weer ijs bij. Het gaat om een afname van 3,3 procent per decennium.

Januari 2018 was wat dat betreft geen uitzondering, alleen ging het nu nog iets moeizamer. “Het patroon dat in de voorgaande maanden te zien was, zette zich door”, zegt het Amerikaanse ijsdatacentrum NSDIC. De luchttemperatuur boven de Noordelijke IJszee was vorige maand minstens 3 graden celsius hoger dan gemiddeld.

Ook aan de Zuidpool had het ijs het vorige maand moeilijk. Alleen vorig jaar werd er nog minder januari-ijs gemeten. De wetenschappers begrijpen de ijssituatie aan de Zuidpool niet goed, want de luchttemperatuur zat er dicht bij of zelfs onder het gemiddelde voor de periode 1981-2010. 

De afwijking in gemiddelde luchttemperatuur boven het poolgebied. Hoe roder, hoe groter de afwijking.
NSIDC courtesy NOAA/ESRL Physical Sciences Division De afwijking in gemiddelde luchttemperatuur boven het poolgebied. Hoe roder, hoe groter de afwijking.
AFP10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  Met dank aan Trump en onze Schauvliege Die er alles aan doen om de natuur nog verder te vernietigen! Geen enkele boom of bos en inwoners zijn nog veilig voor Schauvliege! En dan maar klagen dat de luchtkwaliteit niet goed is in België?!! Wij hebben als inwoners blijkbaar niets te zeggen !!!

 • Marco Maerten

  Het aantal klimaatontkenners (opwarming veroorzaakt door de mens),bereikt helaas weer een nieuw hoogtepunt.Wat argumentjes bijeen sprokkelen en aan elkaar plakken en zo een eigen 'wetenschappelijke' visie erop nahouden..zo doorzichtig!

 • Ferdinand Engelbeen

  Even gecheckt wat het zee-ijs de laatste jaren heeft gedaan. Het Noordpool zee-ijs volgt de dalende lijn van de laatste decennia, voornamelijk door warmere waters die de Noordelijke IJszee bereiken. Het Zuidpool zee-ijs was de laatste decennia sterk toegenomen, bijna evenveel als dat van de Noordpool is afgenomen, maar heeft in 2016 en 2017 een spectaculaire duik genomen, mogelijk als gevolg van de bijzonder sterke El Niño van die jaren.

 • Sobek Wessels

  Op de zuidpool smelt het ijs door de vulkanische activiteiten , het warmt het zeewater op en dus smelt het ijs . De noordpool smelt dan weeral door het steeds warmere zee water uit de Caraïben dat steeds hoger in het N geraakt , iets wat al x aantal keren gebeurt is op deze planeet ! Om de 600.000j veranderd de hoek van de aard as en de baan om de zon , dit veranderd het klimaat op onze planeet !

 • Benny Vandenberghe

  Tijd om verplicht zwemlessen in te lassen in de kleutertuin