Ga naar de mobiele website
^ Top

Hoe kon piramide van Cheops gebouwd worden? Archeologen lossen groot deel van mysterie op

Thinkstock
Hoe waren de oude Egyptenaren in staat om zo'n indrukwekkend bouwwerk als de piramide van Cheops te bouwen? Het mysterie leeft al duizenden jaren, maar nu hebben archeologen een belangrijk stuk van de puzzel opgelost.

Dat de fijnere witte kalksteen voor de bekleding uit de rotsgroeven van Tura kwam, was al bekend. Het graniet voor de wanden van de ruimtes in de piramide werd dan weer uit Aswan gehaald. Afstanden die respectievelijk 13 en 850 kilometer bedroegen, maar hoe konden die blokken van telkens 2,5 ton ter plaatse gebracht worden?

Via boten, luidt het antwoord. Nieuw bewijs toont immers aan dat arbeiders vanuit de Nijl kanalen gegraven hebben, die uitmondden in een haven. Exact op die plek zou rond 2500 voor Christus een van de zeven wereldwonderen uit de grond rijzen.

Archeoloog Mark Lehner vond het bewijs voor die stelling op een stuk papyrus dat teruggevonden werd. Een zekere 'Merer' omschrijft daarin in detail hoe zijn manschappen meehielpen om de kalksteen van Tura naar Gizeh te transporteren. Het is de eerste keer dat een getuigenis teruggevonden werd van iemand die er toen effectief bij was.

In de Channel 4-documentaire 'Egypt's Great Pyramid: The New Evidence' wordt er vanavond dieper op de onthulling ingegaan. Ook de opgraving van een ceremoniële boot ter ere van farao Cheops komt aan bod. Een 3D-laser scande de houten planken, waardoor u als kijker meer inzicht krijgt over de manier waarop vaartuigen in die tijd gebouwd werden.

TRAILER | Egypt's Great Pyramid: The New Evidence | Sunday 8pm

Find out more on All 4: http://www.channel4.com/programmes/egypts-great-pyramid-the-new-evidence
55 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pijke Zot

  Wat een geluk dat die oude Egyptenaren geen internet hadden, er zou er niet één nog geloofd hebben dat zoiets te bouwen is als je alle onderstaande 'wijsheden' mag geloven.

 • J B

  De piramides werden vooral gebouwd door 3 deugden die ons de dag van vandaag wereldvreemd lijken: volharding, eenheid en geduld.

 • Tim Claes

  Het vervoer van monolitische obelisken via boot staat in verschillende reliëfs gedocumenteerd. Op een reeks boten, of er onder zelfs. Dat het met de (kleinere, lichtere) blokken van de piramides op een vergelijkbare manier is gegaan, ligt binnen de lijn der verwachtingen.

 • Norbert List

  Me boten? 2.5 ton per steen? 1 steentje me ne keer dan? ... Dikke zotten, da geloof je nu toch zelf ook niet? En op 25 jaar? Als er ong. 20.000.000 stenen zijn gebouwd voor de pyramiden en dit binnen 25 jaar. Dan zou er 2.5 min gedaan worden om die steen uit te kappen en op zijn plaats te zetten ... en da tan nog keer me nen boot? LOL

 • jimmy cliff

  Op geen enkele muurschildering, hieroglief of papyrus wordt de methode beschreven hoe deze pyramides gebouwd werden, dus is dat de beste aanwijzing dat het niet de Egyptenaren waren die deze gebouwd hebben maar een oudere beschaving, een stelling die door de geschiedenis experten stilletjes wordt doodgezwegen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de pyramides meer dan 62.000 jaar oud zouden zijn...

Meld een bug