Exclusief voor abonnees

Hoe Elon Musk de hele wereld van snel internet wil voorzien tegen 2024

De lancering van de eerste 60 satellieten afgelopen donderdag 24 mei, met een Falcon 9 raket van Space X vanuit Cape Canaveral in Florida
AP De lancering van de eerste 60 satellieten afgelopen donderdag 24 mei, met een Falcon 9 raket van Space X vanuit Cape Canaveral in Florida
Even iets googlen vanuit een verlaten stuk woestijn in pakweg Botswana? Met Elon Musks “Starlink”-internet is dat vanaf 2024 realiteit. Vorige week donderdag lanceerde zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX de eerste 60 satellieten die wereldwijd voor supersnel breedbandinternet vanuit de ruimte moeten zorgen. “Een baanbrekende revolutie in vergelijking met ons huidige kabelinternet”, menen experts. 

Wie in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 1u naar de sterrenhemel keek, waande zich even in een scène van sciencefictionfilm Interstellar. Een mysterieuze streep van zestig lichtjes zoefde synchroon door de sterrenhemel, op Twitter omschreven als een “zwerm drones” of “alsof de intercity langskomt door de lucht”. De twitteraars hallucineerden niet, maar waren getuige van het nieuwste project van Tesla-baas Elon Musk. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX lanceerde een eerste lading van 60 satellieten om zijn internetnetwerk “Starlink” te voltooien. In verschillende fases wil de ondernemer in totaal 12.000 satellieten de ruimte insturen tegen 2024, om zo ook de kleinste uithoeken van de wereld van supersnel breedbandinternet te voorzien. De kunstmanen zullen in een dichte baan rondom de aarde cirkelen, tussen de 500 en 2.000 kilometer van onze planeet verwijderd. 

Internet vanuit de ruimte is veel krachtiger en sneller dan via een kabel

Sterrenkundige Bart Van Hove

Je hebt 28% van dit artikel gelezen
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johanneke li

  hij begint op onze politiekers te gelijken! veel beloven maar de uitwerking valt meestal tegen! tesla heeft nu al geld tekort om al hun projecten te realiseren! volgens mij probeert Elon er een pyramide-spel van te maken, het geld van het volgend project al ophalen en gebruiken om het vorig beloofde project te verwezenlijken en ga zo door...

 • Serge Aernoudt

  Zijn ook al goed bezig om de ruime te vervuilen. Hoeveel uitstoot voor de productie en de lancering van al die tuigen?

 • Agnes Desmet

  Dat de heer Elon Musk eens iets afwerkt in plaats van altijd maar nieuwe ideeën te lanceren, want de Duitse constructeurs zullen rapper dan hem lief is zijn Tesla's van de baan vegen en dan is het bye bye Elon Musk.

 • Hans Tandt

  Downloaden en uploaden kan wel snel zijn maar het zal wel zijn met een lange ping. Iets dat nadelig zal zijn voor gamers. Om niet te zeggen, onmogelijk. Voor normale communicatie perfect, maar niet voor de gamers.

 • Johan Van Biesen

  De frequenties die de 5G zal gebruiken zijn dezelfde frequenties die in militaire wapens gebruikt worden, als dat geen duidelijk signaal is om het niet toe te laten, dan begrijp ik de regeringen niet, is het opzettelijk stilgezwegen?