Hoe een toiletbezoek bijna orgastisch kan zijn

thinkstock
'Poo-phoria' is geen fabeltje. Je kan effectief een gelukzalig, bijna orgastisch gevoel krijgen tijdens of vlak na een grote boodschap. Gastro-enteroloog en auteur Dr. Anish Sheth verklaart hoe dat komt.

Om de zogenaamde 'poo-phoria' te ervaren, moet er in eerste instantie sprake zijn van een aanzienlijke hoeveelheid stoelgang. De beweging ervan kan door het opzwellen van de endeldarm bepaalde zenuwen stimuleren die doorgaans geassocieerd worden met een orgasme.

Poo-phoria
"Het kan een bijna goddelijke, orgastische ervaring zijn. Deze 'high' is relatief veilig, al kan het bij sommigen wel degelijk verslavend werken", verklaart Dr. Sheth. Het lichte gevoel in het hoofd dat ermee gepaard gaat, zou dan weer veroorzaakt worden door een dipje in de bloedstroom. "Dit zorgt ervoor dat de hartslag vertraagt, de bloeddruk verlaagt en er eventjes minder bloed naar de hersenen loopt. In een milde vorm kan dit zorgen voor een subliem gevoel", klinkt het verder.

Vaguszenuw
Wanneer je stoelgang de vaguszenuw stimuleert, kunnen die prikkels in je hersenen geregistreerd worden als puur genot. Onderzoek toonde al aan dat vrouwen na een ernstig letsel aan het ruggenmerg toch nog in staat kunnen zijn om een orgasme te ervaren via deze zenuw, die kan lopen van de baarmoeder(hals), en vermoedelijk ook van de vagina zelf, naar het brein.

kos