Hiv-zelftest vanaf morgen in de apotheek

ANP XTRA
Een zelftest om eigenhandig en van thuis uit snel te weten te komen of je je zorgen moet maken over een mogelijke besmetting met hiv, ligt vanaf woensdag in de apotheek. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg vandaag. De 'autotest VIH' werd ontwikkeld door het bedrijf AAZ en is bedoeld voor mensen die hun hiv-status willen kennen wanneer de meest recente blootstelling aan hiv ten minste drie maanden geleden heeft plaatsgevonden, de termijn voor maximale betrouwbaarheid.

In 2015 kende België elke dag gemiddeld 2,7 nieuwe gevallen van hiv, het virus dat aids veroorzaakt, meldde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) maandag. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil het aantal besmettingen terugdringen en maakt nu bekend dat de al eerder aangekondigde hiv-zelftest beschikbaar is.

"Vanaf woensdag kan je in de apotheek voor zo'n 25 euro een zelftest kopen", zegt haar woordvoerster. "Het volstaat om bloed te prikken in de vinger of een uitstrijkje te nemen in de mond. Als het resultaat ­positief is, moet je naar een dokter voor onderzoek. Pas dan weet je honderd ­procent zeker of je besmet bent."

29,90 euro
De 'autotest VIH' wordt op de markt gebracht tegen de aanbevolen prijs van 29,90 euro. De test is heel eenvoudig en gebeurt via een vingerprik, waardoor een bloeddruppeltje wordt gecreëerd. Vijftien minuten later is het resultaat bekend. De zelftest is bedoeld voor mensen die hun hiv-status willen kennen wanneer de meest recente blootstelling aan hiv ten minste drie maanden geleden heeft plaatsgevonden, de termijn voor maximale betrouwbaarheid. "De aflevering ervan is zeker niet altijd aangewezen, maar dit kan bijvoorbeeld wel het geval zijn bij iemand die al een tijdje een vaste relatie heeft, geen condoom meer wenst te gebruiken en zelf de test wil uitvoeren om niet naar een gespecialiseerde structuur of bij een arts te moeten gaan", zegt Jan Depoorter, secretaris-generaal van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

Volgens Depoorter biedt het afleveren van zelftests voor een hiv-screening in de apotheek verschillende voordelen. "Naast de sterk verbeterde toegankelijkheid kan de apotheker er zich van vergewissen dat de opsporing aan de hand van een zelftest aangepast is aan de situatie van de persoon. Anderzijds hebben personen die er zich voor aanbieden, de waarborg dat ze een veilig en betrouwbaar product krijgen (in tegenstelling tot online aankopen op een website die niet aan een officina verbonden is). En ten slotte krijgen ze een begeleiding door een gezondheidswerker die in staat is de patiënt advies te geven, hem gerust te stellen en indien nodig door te verwijzen naar een gespecialiseerde dienst, dit in een aangepast kader met waarborgen voorde vertrouwelijkheid."

Laagdrempelig
Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, verwelkomt de hiv-zelftest, omdat die laagdrempelig is en een zinvolle aanvulling is op het bestaande testaanbod, maar heeft ook een aantal bekommernissen. "De eerste gaat over de lange vensterperiode die er is tussen het moment dat je blootgesteld bent aan hiv en het moment dat die test dat kan oppikken uit je bloed", zegt Sandra Van den Eynde van Sensoa. "Dat duurt drie maanden. Als je bij de huisarts een klassieke test vraagt, kan dat al na zes weken. Tweede bekommernis is de behoorlijk dure kostprijs van 29,90 euro, ook bij de huisarts is dat veel goedkoper."

Infobrochure
Minister De Block wijst erop dat ook vanaf morgen een informatiebrochure gelanceerd wordt door het WIV ter ondersteuning van die zelftests. De Block: "Zelftests moeten uiteraard op de juiste manier worden afgenomen, maar het is ook cruciaal dat de resultaten ervan correct geïnterpreteerd worden. Deze brochure zal onze burgers, de preventie-organisaties en alle gezondheidsorganisaties daarbij helpen."

Vandaag wordt in de Kamercommissie Volksgezondheid een wetswijziging van De Block besproken die het mogelijk maakt voor mensen zonder medische achtergrond om hiv-tests af te nemen. Het gaat om sociaal werkers of medewerkers van een vzw die rond hiv-preventie werkt.

Ook is ­beslist dat iedereen die de diagnose hiv krijgt, vanaf volgende maand meteen zijn behandeling met aidsremmers krijgt terugbetaald. Die versnelde terugbetaling wordt een maand vervroegd.