Hevige zonnevlam stuurt allicht plasmawolk naar Aarde

UNKNOWN
Op de Zon heeft zich vanochtend vroeg een hevige uitbarsting voorgedaan, zo heeft de gespecialiseerde website Spaceweather.com gemeld. Vrijwel zeker zet een plasmawolk (CME) koers in de richting van de Aarde.

De zonnevlam deed zich omstreeks 5 uur Belgische tijd voor, vanuit zonnevlek 1402. Deskundigen evalueren de kracht van de explosie als M9, wat de drempel is tot de X-klasse, die van de meest gewelddadige uitbarstingen. Die laatste kunnen tot het uitvallen van radioverbindingen en elektriciteistcentrales op Aarde leiden.
 
2.200 km/seconde
De schokgolf, die een snelheid van 2.200 km per seconde zou hebben, zou de Aarde binnen de komende veertig uur kunnen bereiken. Een deel van de plasmawolk van de Zon zou ons morgenavond of in de nacht van dinsdag op woensdag al kunnen bereiken, zo heeft Didier Van Hellemont van de Volkssterrenwacht Urania vandaag laten weten.

Er is kans op poollicht, zegt Van Hellemont. Maar de weersvoorspellingen voor Vlaanderen zijn bijzonder slecht, voegt hij er meteen aan toe. Hoewel de vorige uitbarsting net te zwak was om bij ons aurora's te genereren, zijn er meldingen uit het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.
 
Poollicht
Wanneer een CME botst met het magnetisch veld van de Aarde, kan dit poollicht veroorzaken. Of dit het geval zal zijn, is nog niet zeker.
Poollicht België twitterde dat alvast een protonenstorm van de matige S2 klasse actief is. Bij een protonenstorm naar aanleiding van zeer zware uitbarstingen op de Zon kruisen protonen aan lichtsnelheid door de ruimte. Zij kunnen satellieten beschadigen en zijn ook niet zonder gevaar voor astronauten.
 
Gisterenochtend is later dan verwacht een andere plasmawolk met onze planeet gebotst. Boven Noord-Amerika, Zweden en Groenland waren heldere en schitterende aurora's te zien. (belga/lb/adb)