Ga naar de mobiele website
^ Top

Het blijft vijftien dagen vriezen

Lange files op de snelwegen, omwille van de drukte, de kerstvakantie is immers voorbij, maar ook omwille van ijzel en aanvriezende mist. Vooral de secundaire wegen kunnen plaatselijk moeilijk berijdbaar zijn door bevriezing en sneeuw of sneeuwresten. Ziedaar het recept voor de ochtendspits van morgenvroeg. Het tweede winteroffensief heeft overigens nog wat voor ons in petto: serieuze vrieskou en sneeuw.

Vandaag heeft de winter zijn tweede offensief ingezet en u gaat het voelen. Volgens een aantal weermodellen ziet het er als volgt uit:

Vriezen: 's Nachts blijft het zeker de volgende 15 dagen flink vriezen, doorgaans min 5. Overdag zou het zeker negatief blijven in alle regio's ten oosten van Brussel tot vrijdag 15 januari. Dan wordt het overdag 3 à 4 graden. 's Nachts blijft het echter -6 graden vriezen, en zaterdag 16 januari wordt het opnieuw een graadje kouder.

Vannacht: Brede opklaringen, aan de kust blijft een sneeuwbui mogelijk. Elders blijft het droog, maar er kan wel mist ontstaan. Het wordt zeer koud bij minima rond -5 aan zee en tussen -8 en -13 graden elders.

Morgen: Plaatselijk mist, droog met zonnige perioden. Sneeuw mogelijk aan de kunst. De middagtemperatuur ligt op of iets onder het vriespunt. In de Ardennen blijft het kwik bij -5 graden steken.

Dinsdag: koud winterweer met 's nachts en 's ochtends matige vorst (lager dan -5) en in de Ardennen soms strenge vorst (lager dan -10). Overdag zonnig en het blijft vriezen.

De dagen erna is het vaak bewolkt, en soms kan er wat lichte sneeuw vallen.

Gevoelstemperatuur: de thermometer geeft overdag -1 à -2 aan de volgende 12 dagen ('s nachts tussen -5 en -8), maar de gevoelstemperatuur ligt opmerkelijk lager. Vrijdag wordt een heel zware bijvoorbeeld. De wind gaat dan pal uit het noorden waaien en het zal voelen als -13 overdag en zelfs -18 in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Sneeuw:
vanaf vrijdag gaat het opnieuw sneeuwen. 7 centimeter schatten de voorspellers op vrijdag, maar zaterdag en zondag komt daar nog zeker een centimeter of vijf bij. Ook voor woensdag 13 en donderdag 14 januari zien de computers sneeuwbuien.

Morgen al miserie
Mobiliteitsorganisatie VAB verwacht morgenochtend heel wat files en startproblemen door de sneeuwval en het einde van de kerstvakantie. Dat meldt de organisatie, die zegt dat ze voorbereid is op een tweede winteroffensief.

VAB verwacht langere files op de snelwegen, omwille van de drukte, de kerstvakantie is immers voorbij, maar ook omwille van ijzel en aanvriezende mist. Vooral de secundaire wegen kunnen plaatselijk moeilijk berijdbaar zijn door bevriezing en sneeuw of sneeuwresten
De organisatie verwacht ook heel wat startproblemen.

Batterijen
"Bij het einde van een vakantieperiode, waarbij heel wat voertuigen lange tijd hebben stilgestaan hetgeen sowieso een ontlading van de batterij tot gevolg heeft, worden we opnieuw geconfronteerd met vrieskoude tijdens het weekend. Koude versterkt de ontlading van de accu's en kan de startcapaciteit herleiden tot 50% en minder", luidt het.

VAB is voorbereid. Om het hoofd te bieden aan de verwachte stormloop aan oproepen heeft de organisatie extra mensen ingezet, zowel in de alarmcentrale als op de weg. (mvl)

Meer over


Meld een bug