Helderste komeet van afgelopen jaren scheert volgende week langs aarde

Telescope silhouette against the starry sky
Getty Images/iStockphoto Telescope silhouette against the starry sky
Als het weer een beetje mee wil, kan je volgende week een bijzonder schouwspel zien aan de hemel. Dan passeert de komeet 46P/Wirtanen langs onze aarde en hij zal ons tot op 11,5 miljoen kilometer naderen. Dat lijkt misschien ver, maar daarmee staat hij in de top 10 van kometen die het dichtste langs onze aarde passeerden sinds 1950.

De helderheid van de komeet zal zo groot zijn, dat hij onder goede weersomstandigheden en op plaatsen met weinig lichtvervuiling met het blote oog te zien kan zijn.

Uitdaging

Hem lokaliseren aan de hemel, kan wel een uitdaging vormen. “De komeet zal er vaag uitzien, bijna als een geest”, aldus Joe Rao van de sterrenkundige site Sky & Telescope. “Zoek dus niet naar een scherpomlijnd sterachtig hemelobject, maar eerder naar iets dat licht verspreidt over een relatief groot gebied aan de hemel.”


46P/Wirtanen heeft een diameter die geschat wordt op 1,2 kilometer en draait in 5,4 jaar tijd rond de zon. Hij gaat daarbij niet verder dan de planeet Jupiter. En hij zou in het weekend van 16 december op zijn dichtste punt bij de aarde komen.


Volgens de gespecialiseerde website hemel.waarnemen.com kan je de komeet in ons land het beste waarnemen rond 17 december. In theorie kan je hem met het blote oog zien, “maar vermoedelijk is de ondersteuning van een verrekijker nodig”, klinkt het. Extra voordeel is dat hij al vroeg ’s avonds en ook ’s morgens te zien is en dat je er dus niet in het midden van de nacht voor uit bed moet.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  In welke richting moeten we turen? Ze melden alles behalve waar het ding gaat voorbijscheren in het firmament. Of is het artikel gewoon overgenomen van een ander media?

 • Jan Boden

  Voor de periheliumpassage beweegt deze komeet zich onder andere door de sterrenbeelden Oven, Walvis en Eridanus en na de periheliumpassage zien we dit hemelobject onder andere in de sterrenbeelden Stier, Voerman en Lynx. Rond 17 december vinden we deze komeet terug aan de avondhemel in de buurt van het sterrenbeeld Voerman op een hoogte van ongeveer 30°.

 • Marcel theys

  Vraag, zijn er sites voorzien waar mensen zonder de noidige apparatuur terechtkunnen om te observeren?

 • Kris Delrue

  In welke richting moeten we kijken? Waarom specifieerd HLN niet met wat meer info?

 • Ronny Cuypers

  En weet er ook iemand in welke richting we moeten zoeken?