Heelal sterft langzame dood

REUTERS
Het heelal sterft een erg langzame dood. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van internationale wetenschappers naar de energie die wordt geproduceerd door sterrenstelsels. De wetenschappers ontdekten dat die energie nu bijna twee keer minder is dan twee miljard jaar geleden, en blijft afzwakken.

Nooit eerder werd de energie in de ruimte op zo'n grootschalige en gedetailleerde manier gemeten. De wetenschappers gebruikten zeven van de meest krachtige telescopen, om gedurende acht jaar 200.000 sterrenstelsels in 21 golflengtes te bestuderen. Een dertigtal universiteiten uit Australië, Europa en de VS werkten hiervoor samen.

"Vanaf nu is het heelal gedoemd om af te takelen, zoals een ouderdom die eeuwig blijft duren", verklaarde professor Simon Driver, lid van het Internationaal centrum voor radio-astronomisch onderzoek (Icrar) in Australië, dat deelnam aan het onderzoeksproject. Een eventueel einde van het universum is nog erg ver weg, het is veel te vroeg om daar een datum op te plakken, luidde het.

Een groot deel van de energie in het heelal is afkomstig van de Big Bang, maar er komt ook nieuwe, thermonucleaire energie vrij uit sterren.

De gegevens uit het onderzoek zullen nu worden vrijgegeven zodat andere wetenschappers ermee aan de slag kunnen.