Harde wind verspreidt het vuur verder in Californië: 200.000 mensen geëvacueerd, gouverneur roept noodtoestand uit

Verwoestende bosbranden teisteren Californië

Brandweermannen arriveren bij een brandend gebouw.
AFP Brandweermannen arriveren bij een brandend gebouw.
De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft vandaag de noodtoestand uitgeroepen in zijn staat vanwege de verwoestende bosbranden. “De ‘Kinkade Fire’ in Sonoma County heeft tot nu toe al meer dan 12.000 hectare verwoest, heeft geleid tot de evacuatie van 200.000 mensen en bedreigt honderden structuren”, aldus de gouverneur in een persbericht. Ook de ‘Thik Fire’ in Zuid-Californië woedt verder, met een evacuatie van nog eens tienduizenden mensen tot gevolg.

In Sonoma County in het noorden van Californië zijn dit weekend zeker 200.000 mensen geëvacueerd vanwege de om zich heen slaande bosbranden, omgedoopt tot de ‘Kincade Fire’. Gisteren moesten al 90.000 inwoners hun huizen verlaten, vandaag volgde iets meer dan een verdubbeling van het aantal personen onder verplicht evacuatiebevel.

Ongelukkig toeval

Het is een ongelukkig toeval: in het wijngebied Sonoma County boven San Francisco woedden al hevige bosbranden, en uitgerekend nu woedt ook de zwaarste windstorm van de laatste jaren, zeggen Amerikaanse meteorologen. Er worden windsnelheden tot wel 145 kilometer per uur bereikt. Brandende deeltjes worden ver weg geblazen, het vuur verspreidt zich snel. 

Zowat 3.000 brandweerlieden zijn ontplooid om het vuur te bestrijden, maar d
oor deze ‘historische’ omstandigheden krijgt de brandweer de vuurzee slechts voor tien procent onder controle. Al meer dan 12.000 hectare land ging in vlammen op. Er zouden ook al 79 gebouwen zijn verwoest. 

Het vuur grijpt in het noorden van Californië snel om zich heen.
EPA Het vuur grijpt in het noorden van Californië snel om zich heen.

‘Niet vechten’

“Dit is de grootste evacuatie die we ons kunnen herinneren”, twitterde het kantoor van de Sheriff van Sonoma County vandaag. “Zorg goed voor elkaar.” Sherrif Mark Essick herinnerde zijn inwoners ook aan een bosbrand twee jaar terug, toen 24 mensen om het leven kwamen. “Ik zie mensen die zeggen dat ze blijven om het vuur te bestrijden. Maar je kunt hier niet tegen vechten. Ga aub het gebied uit.” 

“We zetten alle middelen in die we hebben en blijven strijden tegen deze branden en deze ongezien hevige winden”, stelt gouverneur Newsom. “Als je woont in het getroffen gebied, zorg er dan alsjeblieft voor dat je veilig bent en volg alle waarschuwingen op van de lokale autoriteiten.”

EPA

Verschillende opvangcentra zijn ondertussen volzet, en in Santa Rosa moest een van de centra sluiten omdat het zich niet veel later in de evacuatiezone bevond, aldus lokale televisiezender ABC7. Daarnaast werd een ziekenhuis in de stad geëvacueerd, en werden de gevangenen van de North County Detention Facility naar een andere instelling overgebracht. 

EPA

Zonder stroom

Intussen zitten bijna een miljoen mensen zonder stroom, omdat privaat energiebedrijf Pacific Gas & Electric beslist heeft om uit veiligheidsoverwegingen de elektriciteitstoevoer stop te zetten. Volgens het bedrijf worden zowat 940.000 gezinnen en bedrijven in 36 counties daardoor getroffen. 

Newsom zegt in zijn persbericht dat de bedrijven die beslissen om de stroom af te schakelen verantwoordelijk gesteld moeten worden voor de gevolgen. De gouverneur laat ook nog weten 75 miljoen dollar te hebben vrijgemaakt om de impact van de stroomonderbrekingen te verminderen en om kwetsbare bevolkingsgroepen bij te staan. 

AFP

Ook zuidelijker in Californië, rond Los Angeles, woeden nog branden. “De ‘Thik Fire’ heeft eveneens structuren vernield, huizen bedreigd en de evacuatie van tienduizenden mensen veroorzaakt.

EPA
Hevige wind maakt de situatie er alleen maar moeilijker op.
AFP Hevige wind maakt de situatie er alleen maar moeilijker op.
REUTERS
REUTERS
AFP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leon Van der Neffe

  Karel Tichmann wat een flauwekul! Sterke Santa Anna winden die bovengrondse electriciteitslijnen dien omwaaien zijn de oorzaak! Ik woon in Californië en ben zélf geëvacueerd geweest donderdag en vrijdag. Wij kennen het gevaar hier en het gevaar is altijd hetzelfde geweest.

 • jan van dijck

  Ik snap niet dat de brandweer niet nog meer hulp krijgt , ze moeten het leger mee laten helpen. Blus vliegtuigen misschien. Ik heb echt te doen met al die velen brandweermannen en vrouwen , ik hoop dat ze het onder controle krijgen.

 • Yves Steenssens

  Hier orakelen hoog opgeleide CEO's dat de houtkacheltjes de grote milieu zondaar zijn - in Scheveningen een brandstapel met paletten van 50 m hoog in de fik steken is goed voor 5.000 houtkachels dagen te laten branden - ook daar geen woord over -azijnpissers maar dan van het ergste soort - zouden niet beter eens gaan meten in Californië .

 • jean-pierre rejek

  Dat is geen fijne stof zeker hé klimaat hier en klimaat daar .

 • Karel Tichmann

  Er zijn nu op het ogenblik 14 grote bosbranden in CA volgens "California Fire Tracker". Van San Diego tot Yreka een afstand van 1300 km, omdat honderdduizenden dooie bomen, die aangetast waren met de schorskevers (Scolytinae) niet omgekapt mogen worden. Omdat het volgens Gavin Newsom, "het is een onderdeel van het natuur". In 2018 waren er 8578 bosbranden in CA. Het is absoluut waanzin het bosbeleid in CA..