Harde knal gehoord en ook vuurbal gespot boven Nederland: een meteoriet?

Zou de knal een meteoriet geweest kunnen zijn?
ANP Zou de knal een meteoriet geweest kunnen zijn?
In Nederland zijn vanavond veel mensen opgeschrikt door een harde knal. Sommige Nederlanders zeggen dat ze ook een vuurbal hebben gezien. Een meteoriet misschien? Bij de ‘Werkgroep Meteoren’ (Nederlandse vereniging voor meteoorwaarnemers en -liefhebbers, red.) kwamen in ieder geval al ruim 200 meldingen binnen. 

Ook op sociale media zijn er veel meldingen van mensen die iets vreemds hebben gezien en/of gehoord. Meldingen over een doffe, harde knal kwamen eerst uit onder andere Zwolle, maar ook van verder weg, tot in Drenthe en Friesland. Vanuit heel Oost-Nederland worden er intussen berichten gepost over de ferme dreun. Sommigen zagen ook een fel licht of een vuurbal aan de hemel. Speculatie alom intussen over een mogelijke meteoriet, maar het is onduidelijk of dat echt zo is.

Bij de de Werkgroep Meteoren zijn vanavond tot dusver 220 meldingen binnengekomen van mensen die een meteoor boven Nederland denken gespot te hebben. “De mensen hebben de heldere vuurbol omstreeks half tien ‘s avonds gezien”, zegt Joost Hartman van de Werkgroep Meteoren. “De meeste meldingen komen uit het oosten van Nederland. Er zijn ook mensen die harde knallen hebben gehoord. Zelf heb ik die heldere vuurbol helaas gemist.” Hartman weet niet zeker of al die mensen een meteoor hebben gezien, maar het lijkt hem wel waarschijnlijk. 

Een meteoor is een stofdeel dat verbrandt in de dampkring. Soms gaat dat gepaard met een knal.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Viviane Verhulsel

    Heb hem zien vliegen toen ik op de snelweg was... net voor de afrit Sint Job int Goor.. moet rond half tien zijn geweest... want was om 22u thuis en dat is een halfuurtje vanaf de afrit...

  • Soenario Oona

    Ik heb zoiets vandaag boven Antwerpen gezien, rond 21u40