Grote ijsberg op Zuidpool staat op afbreken

ESA
Op de Zuidpool staat een grote ijsberg op het punt af te breken. “Die komt dan in zee terecht”, waarschuwen Britse wetenschappers. Ze baseren zich op metingen van Europese satellieten, die Antarctica in de gaten houden.

Het gaat om de Brunt-ijsplaat. Daarin zitten twee grote scheuren. Een daarvan, een kloof die Chasm1 wordt genoemd, bestaat al tientallen jaren maar begon in 2012 ineens te groeien. Hij is nu 55 kilometer lang. De tweede scheur heet Halloween. Die is ontdekt op 31 oktober 2016 en inmiddels al meer dan 60 kilometer lang. Tussen de beide scheuren zit nog maar een paar kilometer.

Het duurt misschien nog maar een paar weken voor ze bij elkaar komen. Als dat gebeurt, breekt een ijsberg van 1.594 vierkante kilometer af. 

Cruiseschepen

Het gebeurt vaker dat ijsbergen zich losmaken van de Zuidpool. In 2017 gebeurde dat met een ijsberg van bijna 6.000 vierkante kilometer, oftewel twee keer Luxemburg. Enkele maanden later raakte een ijsberg van 265 vierkante kilometer op drift, qua omvang vergelijkbaar met Rotterdam. In 2010 brak een ijsmassa zo groot als Luxemburg af.

IJsbergen zijn nog niet meteen gevaarlijk voor schepen, Antarctica ligt buiten belangrijke handelsroutes, maar de Zuidpool is wel een bestemming voor cruiseschepen vanuit Zuid-Amerika. In 2009 werden meer dan 150 passagiers en de bemanning geëvacueerd toen hun schip MTV Explorer op een ijsberg was gevaren.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Ja,Marie Vandam..da's normaal in putje winter? Oeps,u was blijkbaar 'vergeten' dat het op het zuidelijk halfrond nu winter is?

 • Ferdinand Engelbeen

  Misschien met een paar sleepboten naar Australië trekken, die hebben toch ook drinkwater te kort? Een ijsplaat drijft al, dus als die smelt geeft dat niet eens een rimpeltje in de oceaan. Enkel als dat smeltwater opwarmt, zal dat de zeespiegel met een fractie van een millimeter laten stijgen...

 • Thomas Anderson

  We hebben dringend meer water nodig dus goede zaak!Overal water te kort.

 • Gino De Neef

  Gebeurde in het verleden ook.

 • Ronny Cuypers

  Da's de natuur zeker?