Grootste satelliet ter wereld gelanceerd door VS

AP
De VS hebben vannacht hun geheime diensten een nieuw werktuig gegeven, dankzij de succesvolle lancering door een Delta-IV draagraket van een spionagesatelliet die de grootste ter wereld zou zijn. De Delta-IV van Boeing is de krachtigste klassieke draagraket waarover de VS beschikken.

De 72 meter hoge Delta-IV, uitgebaat door de United Launch Alliance (ULA), vertrok - na enkele keren uitstel om technische redenen - zondag om 23.58 uur Belgische tijd op Cape Canaveral in Florida, met als nuttige lading de ultrageheime NROL-32 van het National Reconnaisance Office, de overheidsdienst die de Amerikaanse spionagesatellieten ontwerpt, bouwt en uitbaat.

Afluisteren
Officieel is over de satelliet niets meer gezegd dan dat het de grootste kunstmaan ter wereld is en dat het tuig de nationale veiligheid ten goede komt. Deskundigen menen dat het een afluistersatelliet is. Ze beschikt "waarschijnlijk uit gevoelige radio-ontvangers en een antenne waarvan de diameter tot 100 meter zou kunnen bedragen", aldus ruimtevaartdeskundige Ted Molczan.
 
Ter vergelijking heeft de website space.com het over de lancering in juli 2009 met een Ariane-5 gelanceerde TerreStar-1 die 6,91 ton woog en bestempeld werd als de "grootste commerciële satelliet ter wereld".
 
Het was de achtste en laatste lancering van ULA voor dit jaar, de 45ste sinds het bedrijf in december 2006 is gevormd door Boeing en Lockheed Martin. Het was de derde operationele vlucht van de futuristisch uitziende Delta-IV. Die kan 24 ton in een lage baan brengen en 11 ton in een geoysnchrone baan. (belga/gb)

AP