Grootste ijsplaat ter wereld blijkt 10 keer sneller te smelten dan gedacht

Shutterstock
Een internationaal team van wetenschappers heeft ontdekt dat de grootste ijsplaat ter wereld maar liefst 10 keer sneller smelt dan gedacht. Het gaat om het Ross-ijsplateau op Antarctica, dat met een oppervlakte van bijna een half miljoen vierkante kilometer ongeveer even groot is als Frankrijk.

De studie werd uitgevoerd over een periode van 4 jaar en bracht in kaart hoe de noordwestelijke sector van de honderden meters dikke ijsplaat reageert op de oceaan waar ze op drijft. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

Cruciale rol

“Algemeen wordt aangenomen dat de stabiliteit van ijsplaten verband houdt met de mate waarin ze blootgesteld worden aan warm oceaanwater uit de diepte. Wij hebben echter ontdekt dat oppervlaktewater dat opgewarmd wordt door de zon óók een cruciale rol speelt bij het smelten van ijsplaten”, aldus auteur Craig Stewart van het National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) in Nieuw-Zeeland op de website van de Britse Universiteit van Cambridge. Hij deed zijn onderzoek toen hij daar doctoraatstudent was.


Het team verzamelde gegevens door instrumenten te laten zakken in een boorgat van 260 meter diep, zodat ze onder de ijsplaat uitkwamen. Ze brachten onder meer temperatuur, zoutgehalte, smeltgraad en oceaanstromingen in kaart. Er werd ook een uitzonderlijk accuraat radarsysteem gebruikt om veranderingen in de dikte van de ijsplaat te registreren. (lees hieronder verder)

AFP

Wat bleek? Oppervlaktewater dat door de zon was opgewarmd, vloeide in de holte onder de ijsplaat in de buurt van het eiland Ross, waardoor de smeltgraad in de zomer er bijna verdriedubbelde.

Voorlopig wordt dat volgens de onderzoekers nog gecompenseerd door sneeuwval en de aanvoer van ijs door enkele van de grootste gletsjers ter wereld die de ijsplaat voeden. Groter gevaar is dat het smelten gebeurt vlakbij een punt dat belangrijk is voor de stabiliteit van de ijsplaat.

Gletsjers

Het Ross-ijsplateau stabiliseert op zijn beurt de West Antactic Ice Sheet door het blokkeren van het ijs van de gigantische gletsjers. “Eerdere studies toonden aan dat de gletsjers twee tot drie keer sneller kunnen worden als een ijsplaat instort”, klinkt het nog. “Het Ross-ijsplateau is bovendien nog eens honderd keer groter dan de ijsplaten die we in het verleden al zagen verdwijnen.”

Het smelten van het Ross-ijsplateau zou momenteel 10 keer sneller gaan dan gedacht en de wetenschappers vrezen dat die snelheid nog kan toenemen. “Door de klimaatverandering zal er vermoedelijk minder zee-ijs zijn en een hogere temperatuur in de Rosszee. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de smeltgraad er in de toekomst nog toeneemt”, aldus Stewart. 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick Theuwen

  Leer het verschil tussen landijs en zee-ijs voordat je wilde speculaties maakt ...

 • Johan Apatride

  Het smelt sneller "dan eerder gedacht". Tja, het is maar heel recent dat we heel nauwkeurige apparatuur hebben. 100 jaar geleden kwam daar geen kat dus weet men niet exact hoe dik die toen was. Theorieën, speculaties, media trends....

 • Ben Strubbe

  Door de zwaartekracht en het verschil in diepte van de oceanen, stijgt de zeewaterspiegel niet overal even sterk. Er wordt veel te weinig onderzoek gedaan naar de andere oorzaken voor de opwarming van de aarde, andere dan de mens.

 • Roger Vanhecke

  Alle oceanen op de planeet zijn verbonden dus zeespiegel stijgt weinig of niet aftakkingen maken zodat binnenland van droogdegebieden kunnen vruchtbaar worden gemaakt

 • Jos Plessers

  Toch een mooi beroep moet dat zijn,onderzoeker.Vergissingen bij de vleet en op kosten van de belastingbetaler, de wereld meer dan eens rondreizen.